Hlavní obsah

Severní Porýní-Vestfálsko končí spolupráci s největší islámskou organizací v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko ukončila spolupráci s německo-tureckou organizací Ditib. Ta je největší zastřešující islámskou organizací v Německu, kterou finančně podporuje Ankara. Důvodem je prý mimo jiné komiks, který oslavuje mučednickou smrt. Informoval o tom server Spiegel Online.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Mešita, ilustrační foto

Článek

Ditib zastřešuje zájmové spolky lidí tureckého původu v Německu, včetně kongregace asi 900 mešit. Její imámové dostávají plat od Turecka, odmítají ale, že by v zájmu Ankary ovlivňovali německou politiku, tak jak v posledních týdnech naznačovaly některé spolkové země.

Na důkaz své nezávislosti Ditib v polovině srpna oznámila, že omezí finanční provázanost s tureckou vládou. Přesto si důvěru neobnovila.

Podle informací Spiegelu Online rozhodnutí ministerstva vnitra spolkového státu Severní Porýní-Vestfálsko nesouvisí s aktuální politickou situací, protože bylo učiněno už v červnu, v reakci na oslavy mučedníků.

Severní Porýní-Vestfálsko je nejlidnatější a čtvrtá největší spolková země Německa s významnou průmyslovou základnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám