Hlavní obsah

Španělské pobřeží spalují požáry, tisíce lidí byly evakuovány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jávea

Pobřeží Costa Blanca ve středovýchodní části Španělska už druhým dnem spalují lesní požáry. Úřady nařídily evakuaci tisícům lidí, dotkla se i turistů z oblíbeného letoviska Jávea v provincii Alicante. Zatímco s ohněm bojují dvě stovky hasičů, policisté vyslýchají skupinu patnáctiletých teenagerů, kterou podezírají z toho, že jeden nebo i víc požárů úmyslně založili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli lesním požárům evakuovali ve Španělsku tisíce lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Shořela spousta aut. Situace je proti včerejšku (neděli) ještě horší,” řekl agentuře DPA německý občan, který ve městě Jávea žije už dvě desítky let.

„Je to vcelku děsivé, obrovská katastrofa... Hoří pořád dál, všechno je zavřené a my máme výhled na obří ohnivou stěnu,” doplnila při telefonickém rozhovoru jeho manželka.

Místní obyvatelé i turisté museli být kvůli plamenům šířícím se několik desítek kilometrů jižně od Valencie evakuováni do škol a hostelů. Situaci komplikují extrémně vysoké teploty, které dosahují 43 stupňů, nízká vlhkost vzduchu a silný vítr. Ten požáry neustále rozdmýchává.

Do boje s plameny se zapojily i letadla hasičů a pětašedesát posádek požárních aut. Oheň se přesto nedaří dostat pod kontrolu.

„Kromě škod na lesním porostu a přírodním prostředí je zasaženo také mnoho soukromých nemovitostí,“ řekl agentuře Reuters starosta města Jávea José Chulvi. Téměř polovinu obyvatel města přitom tvoří cizinci.

Reklama

Výběr článků

Načítám