Hlavní obsah

Příští vůdce by měl být mladý, řekl Putin. Sám neví, jestli bude kandidovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident v dlouhém rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekl, že ještě neví, zda bude kandidovat v příštích prezidentských volbách. Za zcela nesmyslné také označil spekulace, že by Rusko použilo proti svým sousedům jaderné zbraně.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Na otázku, zda bude kandidovat ve volbách v roce 2018, řekl, že nyní je „absolutně předčasné“ se k tomu vyjadřovat. Na dotaz, zda by neměl být příští prezident Ruska mladší, odpověděl: „Ano, přirozeně jsem přesvědčen, že by příští lídr měl být docela mladý, ale dospělý.“

Jako nesmysl odmítl ruský prezident Vladimir Putin spekulace, že Rusko ohrožuje Pobaltí a že by vůči svým sousedům mohlo použít jaderné zbraně. „Všichni lidé se zdravým rozumem, kteří se zabývají reálnou politikou, chápou, že je naprostý nesmysl odvolávat se na hrozby z Ruska vůči – řekněme – Pobaltí,” řekl Putin agentuře Bloomberg v rozhovoru, který Kreml v pondělí zveřejnil v plném znění.

„Mírový a pozitivní vliv Ruska”

„Copak se snad chystáme bojovat s NATO? Kolik lidí žije v členských zemích NATO? Asi 600 miliónů, že? Ale v Rusku žije 146 miliónů lidí. Ano, jsme největší jaderná velmoc, ale copak skutečně předpokládáte, že se chystáme dobýt Pobaltí s použitím jaderných zbraní? Co je to za nesmysl?” divil se ruský vůdce.

Moskva si podle Putina přeje, aby vliv Ruska byl „zjevný a podstatný”, ale „vkládáme do toho absolutně mírový a pozitivní obsah”, má tedy jít o „vliv ekonomický, humanitární, vliv související s rozvojem rovnoprávné spolupráce s našimi sousedy”.

List New Statesman ale v analýze Putinova rozhovoru a jeho vlády připomíná, že prezident udělal všechno pro to, aby se z Ruska opět stala supervelmoc. Připomíná také anexi Krymu, konflikt na Ukrajině, zapojení do války v Sýrii, obavy pobaltských zemí i rusko-tureckou politiku.

Cvičení nejen na jihu Ruska

Přestože Putin hovořil o míru, na jihu Ruska začalo podle agentury TASS v pondělí další vojenské cvičení za účasti 12 500 vojáků, letectva i námořnictva. Manévry naplánované do 10. září se konají i v oblastech Černého a Kaspického moře.

„Zvláštností strategického cvičení Kavkaz-2016 je organizace práce velitelských postů všech úrovní s využitím nejmodernějších prostředků automatizace (...), jakož i použití nových druhů zbraní, vojenské techniky a systémů velení,” poznamenalo ministerstvo obrany. V srpnu avizovalo, že na cvičení pozve zahraniční vojenské přidělence.

Reklama

Výběr článků

Načítám