Hlavní obsah

Nové příměří na Ukrajině přineslo vytoužený klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck/Luhnask

Nové příměří na východě Ukrajiny, které platí od středeční půlnoci, je respektováno. V oblasti dosud nebyl zaznamenán jediný výstřel, řekl ve čtvrtek podle listu Ukrajinska pravda ukrajinský ministr obrany Stepan Poltorak. Ve středu se ale ještě střílelo a zemřel jeden ukrajinský voják. Dodržování příměří potvrdili i proruští separatisté.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Doněcký separatista na hlídce

Článek

„Klid zbraní se dodržuje, na frontě se nestřílí,” prohlásil před studenty kyjevské polytechniky ukrajinský prezident Petro Porošenko. I on vyzdvihl, že za celou dobu zazněl jediný výstřel, nehřmí ani dělostřelecké salvy, ani tankové útoky či palba minometů.

Za klíčovou podmínku nastolení míru Porošenko označil „409 kilometrů a 300 metrů hranice s Ruskem”, které Kyjev nekontroluje. Tento úsek by podle prezidenta nejprve měli převzít „ozbrojení příslušníci policejní mise OBSE” a následně ukrajinští policisté.

Dodržování příměří potvrdil i mluvčí doněckých separatistů Eduard Basurin, podle kterého se již noc na čtvrtek obešla bez ukrajinského ostřelování. „31. srpna k porušování docházelo, ale po půlnoci žádné porušení příměří nebylo zaznamenáno,” řekl podle povstalecké agentury DAN. Podle ní zbraně zmlkly i v dosud „nejžhavějších ohniscích konfliktu”.

Zničený pomník povstalců

Separatisté z Luhansku si ale podle ruského serveru Newsru.com stěžovali na ukrajinskou palbu a na to, že situace se „nijak zásadně nezměnila”. V samém Luhansku během noci neznámí „diverzanti” vyhodili do povětří pomník padlým rebelům. Separatisté ale podle agentury Interfax ujistili, že se nenechají vyprovokovat a příměří budou dále respektovat.

Na nutnosti zavést časově neomezené příměří od půlnoci z 31. srpna na 1. září v souvislosti se zahájením nového školního roku se 26. srpna shodla mírová kontaktní skupina při své schůzce v běloruském Minsku.

Podle agentury TASS jde už o deváté příměří od podzimu 2014. Naposledy kontaktní skupina dojednala zastavení palby 29. dubna.

Konflikt na východě Ukrajiny si od dubna 2014 podle odhadu OSN vyžádal víc než 9500 mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám