Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice se zredukovala na tři strany

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Slovenskou vládní koalici tvoří už jen tři politické strany. Předsedové stran Směr-sociální demokracie, Slovenská národní strana a Most-Híd ve čtvrtek na Bratislavském hradě podepsali novou koaliční smlouvu.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

Po březnových volbách byla součástí koalice také strana Síť, ale tu opustilo osm z jejích deseti poslanců a strana přestala působit ve vládě jako samostatný subjekt.

Předsedové tří koaličních stran Robert Fico, Andrej Danko a Béla Bugár potvrdili, že koalice nadále disponuje potřebnou většinou 81 poslanců ve 150členném parlamentu. „Máme zájem pokračovat ve stabilní vládě. Proti této koalici neexistuje žádná alternativa a učiníme vše pro to, aby vydržela celé čtyři roky,“ uvedl Fico.

Síť rovněž přišla o funkci ministra dopravy, kterou zastával její předseda Roman Brecely. Jeho nástupcem se stal dosavadní náměstek ministra Árpád Érsek (Most-Híd).

Ve volbách získala strana Síť 5,6 procenta hlasů. Poslanci ji opouštěli postupně a preference strany klesly na jedno procento. Zakládající předseda Sítě Radoslav Procházka nakonec odstoupil z funkce.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Reklama

Související témata:

Související články

Slovensko povede koalice tří stran

Slovenská vládní koalice se zredukuje ze čtyř na tři strany. Po pátečním zasedání koaliční rady to oznámil premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie)....

Výběr článků

Načítám