Hlavní obsah

Proud běženců do Řecka znovu oživuje, za 24 hodin jich připlulo 462

Atény

Na řecké ostrovy připlulo za 24 hodin do úterního rána 462 běženců, uvedly tamní úřady. Za posledních několik týdnů je to nejvyšší počet, upozornila agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Migranti v Řecku

Článek

Většina lidí dorazila na ostrovy Lesbos a Kos. Jejich počet je sice výrazně nižší než počty běženců vydávajících se z Libye přes Středozemní moře do Itálie, kde jich v pondělí vyzvedli 6500, přesto se jedná o vzestupný trend. Zatímco v červenci Řekové zaznamenali průměrně 60 nových migrantů denně, v srpnu už jich bylo sto.

Ukazuje se, že je migrační vlna z Blízkého východu mírnější, ale přesto proud neustává ani pět měsíců od uzavření dohody mezi EU a Tureckem o navracení migrantů. Podle řeckých úřadů zatím bylo do Turecka vráceno pouhých 482 lidí, kteří nepožádali o azyl. Z těch, kdo o azyl požádali, zatím nebyl vyhoštěn nikdo.

Většina z více než 12 tisíc migrantů, kteří se nalézají v řeckých táborech, pochází ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku, kde zuří ozbrojené konflikty.

Reklama

Související články

V Řecku znovu přibývá migrantů

V Řecku znovu přibývá nově příchozích migrantů. Tamní pobřežní stráž za 24 hodin do pátečního rána zaznamenala příjezd 261 lidí. Ještě před pár dny jich byly...

Z Libye v jediném dni vyplulo 6500 migrantů

Italské námořnictvo, lodě několika nevládních organizací a další plavidla v pondělí zachránily u libyjského pobřeží zhruba 6500 migrantů plujících do Itálie....

Výběr článků

Načítám