Hlavní obsah

Fico kritizoval britskou premiérku za obhajobu použití jaderných zbraní

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico v pondělí kritizoval britskou kolegyni Theresu Mayovou za její výroky, kterými obhajovala připravenost použít jaderné zbraně k odstrašení nepřátel. Z vyjádření Fica také vyplynulo, že Mayová zmínila možnost použití jaderných zbraní, pokud by to bylo nutné, i během návštěvy Bratislavy, která se uskutečnila minulý měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Britská premiérka Theresa Mayová a její slovenský protějšek Robert Fico

Článek

„Pokud dnes někdo říká, že můžeme použít atomové zbraně a tímto způsobem řešit politické problémy, činí velmi špatně,” řekl Fico v Banské Bystrici na oslavách 72. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání.

„Těmto lidem je podle jeho slov potřeba připomenout, že ve druhé světové válce se připravovalo vyvražďování celých národů, zahynulo 50 miliónů lidí, byla vybombardována celá města Londýn, Drážďany. Chci vyzvat každého k odpovědnosti, pokud jde o silná slova souvisící s používáním zbraní,“ uvedl.

Mayová hájila jaderné zbraně před poslanci britského parlamentu, který v červenci schválil obnovu zastarávající flotily ponorek nesoucích jaderné střely Trident. O tomto tématu patrně hovořila i během své návštěvy Bratislavy.

Hájil Rusko

„Nikdy jsem si nebral servítky a budu velmi konkrétní. Zamrazilo mě při návštěvě britské premiérky Theresy Mayové, když na dotaz, zda by byla připravena použít atomovou zbraň, bez jakéhokoliv zaváhání odpověděla, samozřejmě," uvedl Fico.

Slovenský premiér, který je známý svým kritickým postojem k protiruským sankcím, v projevu rovněž hájil Rusko. „Znepokojení u mě vyvolává opětovné hledání nepřítele. Opět hledáme někoho, na koho můžeme všechno hodit. Nikdy nebudu vnášet antipatii do slovensko-ruských vztahů. Odmítám vytváření nového světového nepřítele,“ dodal předseda slovenské vlády.

Minulý týden navštívil Fico Moskvu, kde jednal s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Reklama

Výběr článků

Načítám