Hlavní obsah

Plot na maďarské hranici převaděče nezastaví, v noci zvednou celý sloup i s pletivem

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Novým trikem dostávají převaděči do Maďarska každou noc 200 až 250 migrantů. Tvrdí to maďarský deník Blikk, který v pondělí uvedl, že migranty poté propašují k hranicím Rakouska.

Foto: MTI

Maďarská armáda při stavbě plotu u obce Kelebia

Článek

Od loňska chrání maďarsko-srbskou hranici bariéra ze žiletkového drátu a dva metry vysoké pletivo.

„Převaděči přivezou migranty kolem třetí nad ránem k plotu ze srbské strany. Vyzvednou ze země jeden ze sloupů, který drží bariéru, a pod pletivem dostanou na maďarské území 200 až 250 lidí. O víkendu to může být až 400 lidí,“ píše Blikk.

Po ukončení akce vrátí sloup na místo a nezůstává po nich prakticky žádná stopa.

Dál do Rakouska

Migranti se poté ukryjí v lese na maďarské straně hranice a převaděči je pak dostanou až k hranicím Rakouska.

List se podivuje nad tím, že převaděči ještě nebyli odhaleni. Tyto informace zatím kromě deníku Blikk žádná další média nepotvrdila. Nevyjádřilo se k nim ani maďarské ministerstvo vnitra.

Stavba bariéry probíhala před rokem v rychlém tempu a sloupy, které drží pletivo, nebyly zabetonovány. Do země je vrážel stroj a poté se ke sloupům připevnilo pletivo. Na hranicích je umístěno jen několik málo kamer, které nepokrývají celou délku hranice. Hlídkující policisté a vojáci se v nočních hodinách musí spoléhat pouze na svůj sluch. Ve tmě občas zaslechnou zvuk, když se převaděči snaží prostříhat dráty. Jenže nový způsob vyzvednutí sloupu a následné zvednutí pletiva jsou poměrně málo hlučné.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sloupky zarážely do země strojně

Maďarský kriminalista Zoltán Boross v televizi M1 řekl, že až 90 procent migrantů se dostává do Evropy za pomoci převaděčů. „V současnosti je převaděčství velmi výnosný obchod, který mají pod kontrolou především afghánské a turecké organizace. Jejich buňky působí i na území Srbska a Makedonie,“ uvedl.

Další plot

Deník konstatuje, že maďarský premiér Viktor Orbán v pátek avizoval výstavbu další části bariéry na maďarsko-srbské hranici.

„V plném proudu jsou technické přípravy na výstavbu dalšího plotu, který bude schopen zadržet i stovky tisíc lidí. V případě změny politiky Turecka se musíme připravit i na tuto možnost,“ konstatoval Orbán.

Maďarsko také přijme 3000 nových policistů k ochraně svých jižních hranic. „Do Maďarska nepřiletí bez kontroly ani pták. Hranice není možné chránit květinami a plyšovými hračkami. Hranice je nutné chránit plotem, policisty, vojáky a zbraněmi,“ zdůraznil předseda maďarské vlády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám