Hlavní obsah

Německo letos čeká 300 000 migrantů, ani ne třetinu proti loňsku

Berlín

Německé úřady letos očekávají, že do země přijde nanejvýš 300 000 migrantů, což je necelá třetina loňského počtu. Uvedl to šéf spolkového úřadu pro migraci v nedělním vydání deníku Bild. Loni podle něho přišel do země méně než milión běženců a ekonomických uprchlíků. Německá média přitom obvykle udávají počet 1,1 miliónu.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti v registračním středisku v Erdingu nedaleko německého Mnichova

Článek

"Letos se připravujeme na 250 000 až 300 000 uprchlíků," řekl ředitel úřadu Frank-Juergen Wiese, podle něhož nehrozí překročení horní hranice tohoto rozmezí. Pokud by přece jen přišlo více uprchlíků a migrantů, dostane se úřad pod tlak, připustil Wiese.

Němečtí politici včetně kancléřky Angely Merkelové čelí tlaku veřejnosti  na omezení počtu migrantů v zemi, která je nejčastějším cílem imigrantů směřujících do Evropy zejména přes Středozemí či Balkán.

Berlín už přijal řadu protiopatření, například rozšířil seznam tzv. bezpečných zemí, takže lidé z nich jsou většinou považováni za ekonomické migranty, kteří nemají právo na azyl.

Weise přiznal, že začlenění nově příchozích do pracovního trhu bude velmi drahé a časově náročné. Celých 70 procent imigrantů, kteří v posledních letech přišli do země, je podle něho schopno práce a bude pobírat sociální dávky během doby, v níž si bude hledat zaměstnání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám