Hlavní obsah

Zákaz burkin francouzský soud pozastavil

Paříž
Aktualizováno

Nejvyšší administrativní francouzský soud v pátek pozastavil zákaz nošení burkin muslimkami na plážích. Reagoval tak na stížnost zastánců občanských svobod. Pozastavení platnosti je předběžným opatřením, definitivní verdikt teprve padne, upozornila agentura Reuters.

Foto: ČTK/AP

Žena v burkinách

Článek

Státní rada jednala na popud Ligy pro lidská práva poukazující na zákaz v konkrétním městě, a to v jihofrancouzském Villeneuve. Podle nich je v rozporu s občanskými svobodami, které všem Francouzům garantuje ústava.

Soud jim dal předběžně za pravdu, když pozastavení zákazu odůvodnil slovy o „vážném a jasně protizákonném porušení základních svobod pohybu, vyznání a osobní svobody“.

Ačkoliv definitivní verdikt, na který soud potřebuje víc času, teprve padne, dá se očekávat, že bude zákaz zrušen.

Právník Ligy pro lidská práva Patrice Spinosi před soudní budovou prohlásil, že lidé, kteří byli dosud pokutováni, by mohli žádat o vrácení peněz.

Rozhodnutí soudu přivítala také organizace Amnesty International. Podle jejího ředitele pro Evropu Johna Dalhuisena soud vymezil hranici. „Francouzské úřady teď musí přestat předstírat, že tato opatření nějak chrání lidská práva žen. Tyto zákazy veřejnou bezpečnost ničím neposilují a jen povzbuzují ponižování lidí,“ dodal Dalhuisen.

Foto: Novinky

Oděvy žen v muslimských zemích

Zákaz burkin byl odpovědí na bezpečnostní hrozby po útocích islámských teroristů. Už ho zavedly až tři desítky měst a obcí na francouzském pobřeží. Zákaz vyvolal rozpory ve společnosti, ale i v samotné vládě socialistů. Zatímco premiér Manuel Valls zákazy hájí, někteří ministři se proti nim ohradili.

Průzkumy naznačily, že většina Francouzů zákaz podporuje. Muslimové poukazují na to, že jsou nespravedlivě stíháni.

Reklama

Související články

Cannes zakázalo burkiny na plážích

Úřady ve francouzském letovisku Cannes vydaly vyhlášku, podle níž se na místních plážích nesmějí nosit plavky, které jsou určené především muslimským ženám...

Výběr článků

Načítám