Hlavní obsah

Putin spoléhá na to, že mu Slovensko pomůže zlepšit vztahy s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin po čtvrtečním jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Moskvě řekl, že doufá, že mu Slovensko, které nyní předsedá EU, pomůže zlepšit obchodní vztahy s Evropou. Fico už dříve vyzýval ke zrušení protiruských sankcí.

Foto: Pool, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se zdraví se slovenským premiérem Robertem Ficem

Článek

„Bez ohledu na to, že bohužel to není první rok, kdy zaznamenáváme pokles výměny zboží, přesto si myslím, že máme šanci tuto výměnu zboží obnovit,” prohlásil Putin po večerním setkání s Ficem, jehož země toto pololetí předsedá Evropské unii.

„Náš obchod klesl téměř o polovinu,” dodal podle agentury RIA Novosti.

„Náš obchod klesl téměř o polovinu,” dodal podle agentury RIA Novosti. Slovenský politik poukázal na „objektivní příčiny, objektivní faktory” nynější situace v hospodářských vztazích, čímž zjevně narážel na sankce, které EU předloni uvalila na Rusko v odvetě za anexi ukrajinského Krymu a za jeho politiku vůči Ukrajině.

Ruský prezident v této souvislosti také poznamenal, že počítá se spoluprací Slovenska v zájmu zlepšení „našich především obchodně-ekonomických vztahů s Evropou”.

Fico už v minulosti vybízel ke zrušení sankcí, což by uvítal například také maďarský premiér Viktor Orbán, ale i další představitelé zemí ve východní části EU, včetně českého prezidenta Miloše Zemana.

Německá kancléřka Angela Merkelová se ale při jednání s českým premiérem Bohuslavem Sobotkou shodla, že ještě nenastal čas na zrušení sankcí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám