Hlavní obsah

Proč po zemětřesení v Itálii dostihla smrt tolik dětí? Užívaly si prázdnin u prarodičů

DPA, rm, nek

Mezi oběťmi zemětřesení je nezvykle vysoký počet dětí. Důvod? Mnozí rodiče je poslali na letní prázdniny k babičce a dědečkovi, kteří většinou bydlí na vesnici. V srpnu navíc tráví dovolenou na venkově často celé rodiny, aby unikly stresu velkých měst.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Zničené domy v městečku Amatrice

Článek

Nejvyšší daň za to zaplatila rodina z vesnice Accumoli – matka, otec, dítě školou povinné a další dítě v kojeneckém věku. Všichni spali v jednom pokoji, když se na ně zřítila střecha. Nepřežili.

V obci Amatrice se z trosek ozývalo volání 11letého chlapce Alfredina. Několik hodin pracovali záchranáři na jeho vyproštění. Mezitím ale jeho hlas umlkl, a když se podařilo jeho tělo vytáhnout, chlapec už nedýchal.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Trosky domu v Sant'Angelo nedaleko městečka Amatrice

Tragický osud postihl i dvojčata Simona a Andreu z Amatrice. Simona vyprostili záchranáři zraněného, později ale zemřel. Jeho bratr zahynul už dřív.  Jiné rodiny s dětmi měly více štěstí.

V Arquata del Tronto se babička s vnuky Leonem a Samuelem schovala pod postel, když se země začala třást. Všichni přežili. V Pescara del Tronto zase prokázala 11letá Elisabeth velkou odvahu. Skočila z okna v prvním patře. Pod ním stál její otec a chytil ji do náručí.

Škola stála  pouhé tři roky

Prokuratura se už začala zajímat o školu Romolo Capranica v Amatrice. Ta byla postavena v roce 2012 z veřejných peněz. Měla být ukázkou poučení z ničivého zemětřesení v L’Aquile v roce 2009, kde zahynulo 300 lidí.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Trosky zemětřesením poničené rekonstruované školy v Amatrice

Úřady tehdy uvolnily přes miliardu eur na nové stavby.  Developeři tvrdili, že škola  odolá i silnému zemětřesení. Ve středu se sice budova neporoučela k zemi, ale byla poškozena. Radnice pochybení odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám