Hlavní obsah

Italští záchranáři závodí s časem, večer ukončí pátrání po přeživších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italští záchranáři předpokládají, že pátrání po přeživších ve čtvrtek večer ukončí. BBC to řekl koordinátor záchranných prací Giovanni Coviello. Počet obětí stoupl na 250. Nejméně 15 lidí se nadále pohřešuje.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Odstraňování trosek v Amatrice

Článek

„Podle mě mohou přežít 12 až 15 hodin. Na konci odpoledne hledání ukončíme, protože nebudeme mít žádnou šanci najít živé,” sdělil BBC Coviello, byť v jiných zemích se podařilo najít živé i po několika dnech. Zdůraznil, že zatím je stále šance najít přeživší, ale snižuje se. „Pro teď ale platí, ač jsme velmi unaveni, musíme pokračovat.“

„Šance najít někoho živého je v těchto podmínkách výzvou. Potřebujeme věřit, že je někdo naživu, koho můžeme zachránit. Závodíme s časem, abychom našli živé,“ řekl představitel hasičů Lorenzo Botti. Záchranáři v obtížných podmínkách mnohdy odstraňují trosky holýma rukama.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský hasič píše na poničený dům znamení, že už byl prohledán.

V nalezení dalších živých příliš nevěří ani David Fabi z úřadu civilní ochrany. Z trosek se záchranářům a dobrovolníkům podařilo zatím vyprostit přes 215 lidí, agentura ANSA to uvedla s odvoláním na informaci italských hasičů.

Počet obětí zemětřesení, které obyvatele překvapilo ve spánku ve středu nad ránem, podle aktuální oficiální bilance Úřadu pro civilní obranu stoupl na 250 . Nejvíce jich zahynulo v Amatrice, celkem 193, dalších 46 v Arquatě a jedenáct v Acumoli. Zraněno bylo 365 osob. 

Stále není jasné, kolik lidí zůstalo pod troskami. V Amatrice je nicméně nahlášeno 15 pohřešovaných, uvedla ANSA

Záchranných operací se účastní 4000 lidí. Profesionálům pomáhá na 2 500 dobrovolníků, uvedla italská civilní obrana. Je mezi nimi 420 členů Červeného kříže.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Italská záchranář zasahuje v troskách v Amatrice

Po následném otřesu spadl dům 

Zásah komplikují následné otřesy, jichž bylo už několik set. [celá zpráva]

Po odpoledním otřesu o síle 4,3 stupně se v Amatrice zhroutila jedna z vážně poškozených budov. Již dopoledne kvůli jinému silnému otřesu vyzvaly úřady přítomné novináře a přihlížející, aby neprodleně opustili zónu záchranných operací. Pohyb v troskách je nebezpečný, podle novinářů na zdech zčásti rozpadlých budov vznikají nové praskliny, které ukazují na nestabilitu ruin.

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Následný otřes zvedl v Amatrice oblak prachu.

O tom, v jakých podmínkách pracují záchranáři, svědčí slova 63leté Rity Rosinové, jejíž sestra zřejmě zahynula pod troskami. „Situace je horší než za války. Je to strašné. Řekli, že zabere dva dny vyhrabat jí, protože musejí podepřít sousední budovy. Nezasloužila si takto zemřít, byla tak hodná.”

Foto: Ciro De Luca, Reuters

Trosky zemětřesením poničené rekonstruované školy v Amatrice

Prokuratura provincie Rieti v regionu Lazio, v níž se nachází i nejvíce postižené městečko Amatrice, dnes podle agentury ANSA zahájila vyšetřování v souvislosti se zřícením několika budov. Jde o budovy, které byly nedávno rekonstruovány, existuje ale podezření, že nebyly dodrženy bezpečnostní předpisy vyžadované v oblasti s rizikem zemětřesení. Jedná s například i o zvonici v obci Accumoli a školu v nedalekém Amatrice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám