Hlavní obsah

O zákazu burkin rozhodne francouzský nejvyšší soud

Paříž

Francouzský nejvyšší soud bude rozhodovat o tom, zda je legální zákaz nošení celotělových plavek burkin na plážích. Ten vydalo 26 francouzských měst ležících většinou na francouzské Riviéře. Na soud se obrátila francouzská liga pro lidská práva LDH. Požaduje zrušení vyhlášek, uvedly ve čtvrtek BBC a list The Guardian.

Foto: Stringer, Reuters

Muslimka v burkinách na pláži v Marseille

Článek

Důvodem je údajná perzekuce islámských žen, které jsou na plážích zahalené. Policisté jednu nutili sundat šátek a dostala pokutu jedenáct eur, i když neměla burkiny, ale legíny. Žena si šátek nesundala, ale odešla a uvedla, že se v zemi cítila jako cizinka. [celá zpráva]

Francouzská liga LDH a asociace proti islamofobii CCIF namítají, že zákazy jsou v rozporu s právem na svobodu projevu i vyznání a volnost pohybu i svobodu v oblékání.

Protože tento týden neuspěly u soudu v Nice, kde chtěly zákaz zvrátit, obrátily se na nejvyšší správní soud Conseil d´Etat.

Deník Libération ve čtvrtek uvedl, že vyhlášky jsou hloupé a jsou dárkem pro propagandu islamistů.

Čtyřiašedesát procent Francouzů podle průzkumu Ifop zákaz podporuje a třiceti procentům lidí je to lhostejné.

Zákaz byl zaveden po atentátu v Nice, kde 14. července na státní svátek na nábřeží vjel útočník s nákladním autem do davu a zabil 86 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám