Hlavní obsah

Jako Dantovo peklo. Letecké záběry odhalily zkázu po zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italské úřady teprve postupně během dne zjišťují míru zkázy po silném zemětřesení ve střední části země. Nejpostiženější obce byly téměř srovnány se zemí. Zemětřesení je čtvrté nejhorší v zemi za půl století.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letecký pohled na zdevastované město AmatriceVideo: AP

 
Článek

„Vyšli jsme ven na náměstí. Vypadalo to jako Dantovo peklo. Lidé plakali o pomoc,“ vylíčil v narážce na Božskou komedii Danteho Alighieriho obyvatel metropole Říma Agostino Severo, který byl na návštěvě v obci Illica severně od městečka Amatrice, jež zemětřesení téměř srovnalo se zemí.

Otřesy, které zpustošily také okolní obce Accumoli, Arquata del Tronto a Pescara del Tronto, byly tak silné, že je pocítili až v Římě vzdáleném více než 160 kilometrů a údajně dokonce i přes moře v Chorvatsku.

Následovalo už více než 200 otřesů, z nichž dva překročily sílu pěti stupňů Richterovy škály.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení na záběrech bezpečnostní kamery obchodu ve městě PizzoliVideo: Reuters

Počet obětí zatím vystoupal na 120, záchranáři nadále pátrají po desítkách pohřešovaných. Svůj tým záchranářů do postiženého regionu vysílá také Vatikán. Papež František rozhodl o vyslání šesti lidí, kteří pomohou s pátráním po přeživších a odklízením trosek.

Čtvrté nejhorší zemětřesení v zemi

Zemětřesení je čtvrtým nejhorším v zemi za posledních 50 let, hned po zemětřesení v Aquile před sedmi lety v dubnu. Tehdy zahynulo 300 lidí a více než 60 000 jich přišlo o střechu nad hlavou, připomněla ČTK.

Nejničivější ale bylo zemětřesení v listopadu 1980, které postihlo Neapol a okolí. Otřesy o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice si vyžádaly životy téměř 3000 lidí. Druhé nejtragičtější pak bylo zemětřesení v květnu 1976. Tehdy v regionu Friulsko na severu Itálie zemřel po otřesech o síle 6,1 stupně téměř tisíc lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana muže, který strávil devět hodin zasypaný troskami

Dosud nejtragičtější zemětřesení v evropské historii se odehrálo 28. prosince 1908 v Messinské úžině, oddělující kontinentální Itálii od Sicílie. Podle dnešních odhadů mělo sílu 7,5 stupně Richterovy škály a podle dostupných informací si společně s následnými přílivovými vlnami vyžádalo mezi 70 000 až 100 000 lidských životů (podle některých zdrojů dokonce až 200 000).

Související témata:

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Silnice poškozená zemětřesením v Ekvádoru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám