Hlavní obsah

Německo řeší nové hrozby, schválilo strategii civilní obrany

Berlín
Aktualizováno

Německá vláda ve středu schválila novou podobu civilní obrany. Cílem první strategie civilní obrany za 21 let je vyrovnat se s bezpečnostními hrozbami 21. století. Plán bude teprve podrobně představen. Podle stanice Deutsche Welle ale z uniklých informací vyplývá, že by v případě nutnosti byla obnovena možnost povinné vojenské služby. Vláda také lidem doporučuje, aby si doma preventivně vytvořili zásoby jídla a pití.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

”V případě ohrožení je třeba rychlá a efektivní reakce. K tomu je třeba jasné plánování a existence reakčních mechanismů, které je třeba připravit předem. To se děje novou koncepcí civilní obrany,” uvedl kabinet v tiskovém prohlášení ke schválení koncepce.

Strategie nahrazuje starší z roku 1995 a má být schopna se vypořádat s terorismem, válkou v kyberprostoru i útoky na infrastrukturu. Dokument varuje, že „prostředí bezpečnostní politiky se opět změnilo“ a že Německo by mělo být „adekvátně připraveno na (další) vývoj existenčních hrozeb v budoucnosti“.

Plán vypočítává možné hrozby v podobě útoků konvenčními, biologickými i chemickými zbraněmi, stejně jako útoky na infrastrukturu, zejména na rozvodné elektrické sítě, plynová a vodovodní potrubí. Podle vládních zdrojů ale nezmiňuje žádné konkrétní hrozby. Ministerstvo vnitra také uvedlo, že neplánuje na základě koncepce zavádět žádné nové zákony.

Součástí konceptu je podle uniklých informací i možnost obnovení povinné vojenské služby, která byla zrušena v roce 2011. Tento bod ale čelil v kabinetu silnému odporu. [celá zpráva]

Mít zásoby je nezbytné

Plán také zahrnuje požadavek, aby si lidé doma udělali zásoby jídla vody pro případ nouze. I to vyvolalo kritiku opozičních stran Levice a Zelených s tím, že vláda vyvolává atmosféru strachu jako za studené války. Mnoho je ale potřeba i pro zvládnutí rozsáhlých výpadků dodávek energií po přírodních katastrofách nebo blackoutech.

Každý jednotlivec by měl mít uskladněno nejméně deset litrů pitné vody, jídlo na deset dní, turistický vařič, léky, svíčky a zápalky a v domech s kamny i dřevo, dále baterie, deky a peníze v hotovosti. [celá zpráva]

Koncepce strategie ochrany například počítá i se zajištěním nemocnic dostatečným množstvím antibiotik, očkovacích látek a jodových tablet, tedy látek, které by byly akutně potřeba v případě útoku chemickými, biologickými nebo jadernými zbraněmi. Předpokládá se i decentralizované uskladnění zásob ropy, které by vystačily alespoň na 90 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám