Hlavní obsah

Slyším křičet dítě. V Itálii pátrají po přeživších v sutinách zničených domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Záchranáři ve střední Itálii zasažené silným zemětřesením usilovně pátrají po 150 pohřešovaných lidech. Někteří měli během otřesů štěstí a jako zázrakem smrti nebo i jen vážnějším zraněním unikli, jinde v troskách domů umíraly rodiny včetně malých dětí. Do záchrany se zapojili sami obyvatelé, kteří se často probírají troskami holýma rukama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Itálii pátrají po přeživších v sutinách zničených domůVideo: Reuters

 
Článek

Neoficiální bilance zemětřesení udává 63 mrtvých, oficiální činí 38.

Fotograf Emiliano Grillotti viděl podle svých slov ve městě Accumoli 15 lidí, kteří se holýma rukama snažili vyprostit rodinu se dvěma dětmi. „Slyším křičet dítě,” citoval Grillottiho deník Repubblica.

Z města Accumoli byla původně hlášena úmrtí čtyřčlenné rodiny se dvěma dětmi ve věku osm měsíců a devět let, zatím ale nebyla potvrzena a záchranné práce pokračují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody a přeživší po zemětřesení v ItáliiVideo: AP

Někteří lidé měli štěstí a přežili. „Celý strop spadl, ale nedopadl na mě. Stihla jsem si jen zakrýt hlavu polštářem. Měla jsem štěstí, jen jsem si lehce poranila nohu,“ popsala osudové vteřiny Maria Gianniová z města Amatrice. Muž jménem Marco řekl listu Repubblica, že přežil snad jen zázrakem. „Vzbudil jsem se a všechno kolem se najednou zřítilo. Stačilo deset sekund a všechno bylo zničené,“ vylíčil.

Silvano Rendina v nedaleké vesnici Pescara del Tronto zase stihl vyskočit z okna. Zachránili se i dva bratři ve věku čtyři a sedm let, kteří přespávali u babičky a stihli se schovat pod postel.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Zkáza v Pescara del Tronto

Foto: Massimo Percossi, ČTK/AP

Město Amatrice patří zemětřesení téměř srovnalo se zemí.

Foto: Italian Firefighters Vigili del Fuoco, ČTK/AP

Letecký snímek spustošeného Amatrice

Ne všichni měli takové štěstí. Zemřelo nejméně 63 lidí a počet obětí zřejmě poroste, protože pátrači v souboji s časem hledají 150 pohřešovaných osob. Mezi oběťmi je starší pár i novorozeně z vesnice Arquata del Tronto, kde se pátrá po nejméně sto lidech.

Foto: Mapy.cz

Epicentrum zemětřesení v Itálii

Zemětřesení o síle 6,2 stupně Richterovy škály udeřilo půl čtvrté ráno. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálii zasáhlo silné zemětřeseníVideo: AP

O hodinu později následoval otřes o síle 5,4 stupně. Seizmologové otřesy srovnávají s ničivým zemětřesením v Aquile, kde před sedmi lety zemřelo 309 lidí. Očekávají také, že přijdou další následné otřesy. Amatrice je oblíbenou destinací pro Římany, kteří v místních horách během léta hledají úlevu před horkem.

Region potřebuje pomoc

„Potřebujeme motorové pily a jeřáby k odstranění sutin,“ řekl pracovník civilní ochrany Andrea Gentili. „Potřebujeme vše,“ dodal.

Pomáhají hasiči, pracovníci Červeného kříže, armáda i alpští záchranáři.

Italský premiér Matteo Renzi slíbil, že vláda oblast v nouzi neopustí a poskytne finančí pomoc. Renzi na místo vyrazí ve čtvrtek.

Foto: ČTK/AP

Poničené město Amatrice

Foto: ČTK/AP

Záchranáři ve vesnici Arquata del Tronto

Foto: ČTK/AP

Sutiny domů v Amatrice

Související témata

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Zřícená budova ve městě Tchaj-nan

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám