Hlavní obsah

Exmodelka zaplatí půl miliónu. Znásilnění, které změnilo německé zákony, si vymyslela

Berlín

Pokutu ve výši 20 tisíc eur (541 tisíc korun) musí zaplatit bývalá modelka Gina-Lisa Lohfinková za to, že si vymyslela znásilnění a křivě obvinila dva muže, rozhodl soud v Berlíně-Tiergarten. Kvůli případu Lohfinková se v Německu dokonce měnil trestní zákoník, napsal v úterý server týdeníku Focus.

Foto: Joerg Carstensen, ČTK/AP

Bývalá modelka Gina-Lisa Lohfinková

Článek

Lohfinková, která je známá především z německých reality show, tvrdila, že ji v červnu 2012 znásilnili Sebastian C. a Pardis F. Oba muži už byli dříve potrestáni za to, že šířili video z oné noci. To, že by ženu znásilnili, ale celou dobu popírali. Sex byl podle nich dobrovolný a soud jim nyní dal zapravdu.

„Záměrně lhala, sex byl dobrovolný,“ prohlásila soudkyně Antje Ebnerová. Dodala ale, že Lohfinková mužům naznačila a posléze i řekla, že nechce být při sexu filmována.

V celém procesu byl klíčový moment, kdy na videonahrávce Lohfinková jasně říká "ne" a "přestaňte". Zatímco obhájci exmodelky tvrdili, že tím dala hlasitě najevo, že další sex nechce, podle obžalovaných i soudu se její výhrady vztahovaly výhradně na natáčení. Když ji totiž muži uklidnili slovy o tom, že nahrávku smažou, vždy v sexuálních aktivitách pokračovala.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá modelka Gina-Lisa Lohfinková u soudu

Právě dohady o interpretaci odmítavých slov Lohfinkové vedly nakonec německé zákonodárce k rozšíření kvalifikace trestného činu znásilnění, který nově obsahuje princip "ne znamená ne".

Na prokázání znásilnění by nyní mělo stačit, když se ukáže, že pachatel ignoroval verbálně nebo neverbálně vyjádřenou vůli oběti, že sex odmítá. Použití násilí nebo nátlaku již nebude pro naplnění skutkové podstaty tohoto trestného činu potřeba.

Někteří odborníci ale mají obavu, že nová úprava povede k většímu množství křivých obvinění.

Lohfinkové v očích soudkyně na věrohodnosti nepřidalo to, že po údajném znásilnění zůstala s muži v bytě a dala si s nimi pizzu. Jednomu z nich pak posílala milostné zprávy a několik dní po události s ním znovu měla sex. Její tvrzení o tom, že byla muži omámená jakousi látkou, zase rozporoval toxikolog, který pro to ve videozáznamu nenašel žádný důkaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám