Hlavní obsah

V Německu uvažují o obnovení povinné vojny

Berlín

Německá vláda zvažuje obnovení branné povinnosti. Berlín ji zrušil před pěti lety, ale nová bezpečnostní rizika přiměla ministerstvo vnitra navrhnout její znovuzavedení. Kabinet kancléřky Angely Merkelové se bude návrhem zabývat ve středu.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyen s armádními příslušníky

Článek

Zmínka o znovuzavedení povinné vojenské služby se podle agentury DPA nachází uvnitř interního dokumentu o koncepci civilní obrany, který se ve středu objeví ve vládě. Příslušná kapitola nese název „Podpora ozbrojených sil“ a dává povinnou vojnu do souvislosti s možnými budoucími nasazeními v rámci NATO.

Součástí návrhu, o kterém budou ministři v Berlíně diskutovat, je také nařízení německým občanům, aby měli doma nashromážděné zásoby potravin a pití pro případ výjimečné krizové situace. Obyvatelé Německa mají být schopni vydržet s vlastními zásobami jídla až deset dní a s vodou aspoň pět dní, uvedl nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. [celá zpráva]

Německá vláda se bude novou koncepcí civilní obrany zabývat poprvé od konce studené války. Přiměly ji k tomu nejen nedávné teroristické útoky v zemi, ale také válka na východní Ukrajině a ruská anexe Krymu, uvedla DPA.

Německo zrušilo povinnou vojenskou službu po 55 letech v roce 2011. Tehdy se uvádělo, že s ohledem na stávající geopolitickou situaci jí už není třeba.

S měnícími se riziky na území samotného Německa je nyní plánována i větší součinnost bundeswehru s policií při protiteroristických operacích. Ministryně obrany potvrdila plán společných cvičení obou složek minulý měsíc.

Reklama

Související články

Oktoberfest nově ochrání plot

Areál na Tereziánské louce, dějiště tradičních pivních slavností Oktoberfest v Mnichově, letos poprvé v dějinách pořadatelé kvůli bezpečnosti obeženou mobilním...

Výběr článků

Načítám