Hlavní obsah

Ať jsou USA znovu světovým četníkem, vyzývá bývalý šéf NATO

Kodaň

Bývalý dánský premiér a generální tajemník NATO z let 2009 až 2014 Anders Fogh Rasmussen ve svém videu na Facebooku tvrdě kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu. Současně vyzval, aby se Spojené státy opět ujaly role světového četníka, protože uprázdněného místa se snaží chopit Rusko a využívají ho teroristé.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Bývalý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v době, kdy byl ještě ve funkci.

Článek

„Svět potřebuje četníka a je potřeba, aby tímto četníkem byly Spojené státy americké,“ řekl Rasmussen. Vyzval příští hlavu USA aby „řídila z čela a ne z pozadí.“

Bývalý šéf NATO to prohlásil, když zkritizoval postup současného amerického prezidenta Baracka Obamy v Sýrii. Podle něj bylo chybou, že navzdory předchozím prohlášením Obama nereagoval na použití chemických zbraní v této blízkovýchodní zemi.

„Obamovo rozhodnutí vytyčit neslavnou červenou linii u varianty, kdy Asad v Sýrii použije chemické zbraně a poté v takové situaci nejednat, bylo podle mého názoru katastrofou,” řekl Rasmussen. „Vytvořilo to pochybnosti o americkém závazku vést (svět), což podnítilo nepřátele svobody a ponechalo syrské obyvatelstvo na milost nemilosrdnému diktátorovi,” dodal.

V srpnu 2013 byl na předměstí Damašku ovládaném povstalci použit sarin, který zabil přes 1400 lidí. K americkému zásahu nedošlo, neboť USA s Ruskem vyjednaly dohodu, v rámci níž Asad slíbil odevzdat zbylé syrské chemické zbraně, což učinil.

„Americká nechuť”

Podle bývalého dánského premiéra, který nyní pracuje jako poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ale vytvořila „americká nechuť zapojit se do boje proti tyranii a útlaku” jakési „vakuum“, z něhož těží „naši nepřátelé“. Jmenovitě uvedl ruského prezidenta Vladimira Putina a teroristy z Islámského státu.

Zatímco nepřátele jmenoval, v poselství neřekl, koho by rád viděl na místě příštího amerického prezidenta. Vyjádřil se k tomu až v diskusi pod videem: „Když byla Hillary Clintonová ministryní zahraničí, úzce jsem s ní spolupracoval. Jsem si jist, že má vůli vést.”

Podle něj by Donald Trump nebyl schopen zajistit, aby USA byly světovým četníkem. „Na základě předchozích Trumpových prohlášení ne. K mé velké lítosti prostě odmítl být globálním vůdce. Ale přirozeně nikdy nevíte, jak budou lidi jednat, když se stanou prezidenty,“ dodal.

Trump razí izolacionistickou politiku, kdy by se více soustředil na vlastní problémy USA. Požaduje taky, aby se na financování NATO víc podílely evropské členské země a nezůstávalo vše na bedrech USA. Clintonová už několikrát ukázala, že nemá daleko k jestřábům, byť patří do tábora demokratů.

Reklama

Výběr článků

Načítám