Hlavní obsah

Válka letišť: v Istanbulu cestující varují před Švédskem jako zemí znásilňování

Istanbul

Nápis, který označuje Švédsko jako zemi znásilňování, se objevil na informačním poutači na mezinárodním letišti v Istanbulu. Podle tureckých médií tak Ankara zřejmě nepřímo odráží kritiku, které Turecko čelí v Evropě ohledně vlastních právních předpisů týkajících se sexuálního zneužívání.

Foto: Reuters

Nápis na obrazovce na letišti v Istanbulu: "Upozornění cestujícím: Věděli jste, že Švédsko má nejvyšší míru znásilnění na světě?"

Článek

Na informační obrazovce, která je v odletové hale Atatürkova letiště, si cestující mohou přečíst v turečtině a v angličtině: "Upozornění cestujícím: Věděli jste, že Švédsko má nejvyšší míru znásilnění na světě?".

Spolu s ním je u nápisu ofotografovaná první strana provládního listu Günes, na níž stojí: Švédsko, země znásilňování.

Podle turecké státní agentury Anadolu si reklamu objednala soukromá společnost. Nápis už kritizovali švédský premiér Stefan Löfven a ministryně zahraničí Margot Wallströmová.

Vídeňské varování

Turecko protestovalo minulý týden proti podobnému nápisu na letišti ve Vídni, který údajně uváděl, že "Turecko umožňuje pohlavní styk s dětmi mladšími 15 let".

Vídeň reagovala na červencový výrok tureckého ústavního soudu. Doporučil vyškrtnout z trestního zákoníku pasáž, která označuje za sexuální zneužití jakýkoli sexuální akt s dítětem mladším 15 let.

Turecká vláda oficiálně tvrdí, že bojuje proti sexuálnímu zneužívání dětí a že stále platí, že legální hranicí pro sexuální styk je 18 let.

Tweet Margot Wallströmové o rozhodnutí tureckého soudu

Wallströmová zřejmě vyvolala nynější tureckou reakci, když na Twitteru v reakci na soudní výrok napsala, že je třeba přinutit Turecko zrušit povolení sexu s dětmi mladšími 15 let.

"Děti je třeba před násilím a sexuálním zneužíváním bránit více, ne méně," napsala.

Turecko si kvůli tomu předvolalo švédského velvyslance a ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu označil komentář Wallströmové za skandální a založený na pomluvách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám