Hlavní obsah

Mnozí cizinci přijdou ve třetím největším městě Ruska o práci. Jinou neseženou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novosibirsk

Cizince v Novosibirsku čekají zlé časy. Starosta Vladimir Gorodetsky vydal zákaz zaměstnávat přistěhovalce na celé řadě pracovních pozic od učitelů přes řidiče a právníky až po horníky. V Novosibirsku přitom pracují desítky tisíc lidí ze zahraničí, především ze zemí bývalého Sovětského svazu, konkrétně Kazachstánu, Tádžikistánu a Ukrajiny.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní nádraží v Novosibirsku

Článek

Nařízení začíná platit okamžitě, cizinci musejí zaměstnání opustit do tří měsíců. Důvod svého rozhodnutí nevysvětlil starosta Vladimir Gorodetsky ani jeho úřad.

Server Sib.fm nicméně podotkl, že je Sibiř, jejímž je Novosibirsk správním i průmyslovým a hospodářským centrem, regionem s druhou největší nezaměstnaností v ruské federaci.

Jen za loňský rok se do 1,5 miliónového města přistěhovalo 12 365 cizinců. Jejich příliv ze zemí bývalého Sovětského svazu do celého regionu loni vzrostl o 9 882. Novosibirsk je po Moskvě a Petrohradu třetím největším městem v Rusku.

Starosta Gorodetsky je členem strany Jednotné Rusko, jíž předsedal prezident Vladimir Putin a nyní v jejím čele stojí ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Možnost zakázat na určitých pozicích zaměstnávání cizinců mají samosprávy jednotlivých ruských oblastí (regionů) od prosince, kdy jim takovou pravomoc přiznala ruská vláda.

Kromě učitelů, právníků, horníků a řidičů autobusů budou mít smůlu i účetní nebo pracovníci z dřevařského či potravinářského průmyslu, upozornila BBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám