Hlavní obsah

Koupání, opalování, pizza. Papež nechává vozit bezdomovce z Říma k moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papež František se rozhodl podarovat desítky římských bezdomovců poněkud netradiční formou almužny - zařídil jim jednodenní výlety k moři, kde je čeká nejen koupání a opalování, ale i večeře v pizzerii na zpáteční cestě. O bezdomovce se osobně stará papežův almužník, arcibiskup Konrad Krajewski, který svou práci popsal deníku La Stampa.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Papež František

Článek

Arcibiskup na papežovo přání každý den vozí v dodávce, kterou sám řídí, několik bezdomovců na pláž. Vatikán lidem bez domova rozdá plavky a osušky a oni pak stráví den odpočinkem. Podle Krajewského tím církev splní potřebným jedno z jejich největší přání - "žít alespoň na chvíli jako normální lidé".

Vatikán se péči o bezdomovce věnuje dlouhodobě: už před lety dal například papež poblíž náměstí svatého Petra zřídit toalety a sprchy, které mohou tito lidé zdarma využívat, k dispozici jim je i holič. Papežský almužník také za dohledu švýcarské gardy chodí rozdávat jídlo na římská nádraží.

Návštěva bývalých prostitutek

Papež se jako nejvyšší představitel katolické církve snaží upozorňovat na to, že jedním z jejích hlavních úkolů je pomáhat potřebným a sociálně slabým. Upozorňuje například na otřesné životní podmínky uprchlíků a dvě desítky jich osobně hostí ve Vatikánu.

V pátek František navštívil zařízení, kde žijí bývalé prostitutky, a do itineráře svých cest často zařazuje návštěvy v domovech pro seniory, věznicích či nápravných zařízeních pro mládež.

Reklama

Výběr článků

Načítám