Hlavní obsah

Ve Francii obvinili 21letého mladíka v souvislosti s vraždou kněze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie v pátek předběžně obvinila 21letého mladíka, který se setkal se dvěma islamisty krátce předtím, že v obci Saint-Étiene-du-Rouvray v Normandii podřezali hrdlo 85letému knězi. Soudce na mladíka uvalil vazbu. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzští policie před kostelem v Saint-Etienne-du-Rouvray u Rouenu v Normandii

Článek

Mladík z Toulouse, jehož jméno úřady neuvedly, byl obviněn "ze záměru spáchat zločin ublížení na těle" v souvislosti s terorismem.

Podle agentury AFP byl muž zadržen v pondělí, podle AP již minulý týden. Policie ho poté vyslýchala ohledně jeho údajných schůzek z 24. a 25. července s vrahy kněze. Jacques Hamel byl zabit ve svém kostele 26. července.

Policisté oba 19leté útočníky Adela Kermiche a Abdel Malika Petitjeana zastřelili. Teroristická organizace Islámský stát (IS) krátce poté zveřejnila video, na němž oba útočníci přísahají věrnost šéfovi IS abú Bakrovi Bagdádímu.

Labilní, nezaměstnaný

Podezřelý mladík byl údajně s Kermichem v kontaktu také přes komunikační síť Telegram, která se kvůli svému kódovacímu systému stala oblíbeným způsobem komunikace džihádistů. Vyšetřovatelé se domnívají, že vrazi muži o svých plánech na útok řekli. To ale dotyčný popřel.

Agentura AFP napsala, že mladík z Toulouse byl nezaměstnaný a vyšetřovatelům se jevil jako labilní. Rychle se prý radikalizoval. Tajné služby o něm neměly žádné záznamy.

Francouzská justice již dříve obvinila v souvislosti s vraždou kněze Petitjeanova bratrance Farida K. a dvacetiletého Jeana-Philippea J., který se s Petitjeanem pokusil v červnu odcestovat do Sýrie.

Reklama

Výběr článků

Načítám