Hlavní obsah

Turecká prokuratura žádá pět let pro předsedu opoziční strany

– Ankara

Turecká prokuratura žádá trest pěti let vězení pro šéfa Lidové demokratické strany (HDP) Selahattina Demirtaşe, jednoho z hlavních představitelů turecké parlamentní opozice. V pátek o tom informovala agentura Dogan.

Foto: Profimedia.cz

Selahattin Demirtaş

Článek

Předseda prokurdské strany podle ní svými výroky propagoval teroristické hnutí, když podpořil zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK) a jejího vězněného vůdce Abdullaha Öcalana.

Stíhání Demirtaşe a dalšího poslance z HDP Sirriho Öndera umožnilo květnové schválení nových pravidel pro imunitu zákonodárců, což prosadila vláda. [celá zpráva]

Vězení za tři roky starý projev

Demirtaş inkriminované projevy pronesl v roce 2013, tedy v době, kdy ještě probíhaly mírové rozhovory mezi vládou a bojovníky PKK. Ty ztroskotaly před rokem. Od té doby turecká armáda intenzivně zasahuje proti bojovníkům PKK na jihovýchodě země.

Vláda i prezident Recep Tayyip Erdogan označují HDP za politické křídlo PKK, což ale opoziční strana odmítá. Prokurdské poslance zástupci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) obviňují z podpory terorismu, za niž považují například i to, když zákonodárci na půdě parlamentu kritizují armádní ofenzivu proti kurdským povstalcům.

Pokud budou desítky obvinění vůči mně prokázány, slibuji, že se vrátím do Turecka a odpykám si nejtěžší trest
Fethullah Güllen

Ve čtvrtek turecká policie provedla razii v istanbulském sídle HDP, kde zabavila mimo jiné počítačové disky a laptopy.

Gülen volá po mezinárodním vyšetřování

Islámský duchovní Fethullah Gülen, který žije v americkém exilu a je tureckým prezidentem Erdoganem obviňován ze zorganizování nedávného pokusu o puč, vyzval k zřízení nezávislého mezinárodního vyšetřovacího výboru.

Gülen v textu pro francouzský list Le Monde rovněž přislíbil, že pokud se obvinění vůči němu ukážou jako odůvodněná, sám se vrátí do své rodné země a bude čelit spravedlnosti.

"Pokud budou desítky obvinění vůči mně prokázány, slibuji, že se vrátím do Turecka a odpykám si nejtěžší trest," uvedl Gülen, který veškerá tvrzení o jakékoli své roli v převratu odmítá.

Reklama

Související články

Slovenka je na tureckém seznamu pučistů

Expertka na Kypr slovenského původu Sylvia Tiryakiová se ocitla na seznamu údajných zahraničních pučistů, který šíří média podporující tureckého prezidenta...

Výběr článků

Načítám