Hlavní obsah

Severomorsk v rámci cvičení zahalí na tři dny dým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Padesátitisícové město Severomorsk, kde kotví Severomořská flotila, chce velení ruských ozbrojených sil v rámci manévrů ponořit na tři dny do kotoučů dýmu. Cvičit se tam budou maskovací techniky. Podle ujištění vojáků kouř nebude jedovatý. Jen prý trochu páchne.

Foto: Profimedia.cz

Ruský námořník ve vojenském přístavu v Severomorsku

Článek

Severomorsk leží za polárním kruhem nedaleko Murmansku a je hlavní základnou Severomořské flotily. Už dvacet let je vstup do města jen na povolení. Kotví v něm i jaderné ponorky.

Při vojenském cvičení, jehož termín ruská média neuvádějí, má být celé město zamaskováno s pomocí stacionárních i mobilních zadýmovacích zařízení. Nepřestanou pracovat, dokud celé město i přilehlá základna neskryje kouř. Po manévrech stačí vyvětrat a zápach rychle zmizí, citoval z prohlášení armády moskevský rozhlas.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Syrský chlapec v Halabu dohlíží na pálení pneumatik vytvářejících kouřovou clonu.

I dobách systémů s GPS je tento archaický prostředek účinný, protože dýmová clona komplikuje nejen vizuální bombardování, ale také použití přesné munice naváděné laserem nebo televizně. Podobnou techniku používají v primitivnější formě i rebelové v syrském Aleppu, kteří zapalují pneumatiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám