Hlavní obsah

Slovenka je na tureckém seznamu pučistů

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Expertka na Kypr slovenského původu Sylvia Tiryakiová se ocitla na seznamu údajných zahraničních pučistů, který šíří média podporující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Krátce před armádním pokusem o převrat se totiž žena žijící v Istanbulu měla setkat s americkým odborníkem na Blízký východ Henri J. Barkeyem.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Demonstranti v Istanbulu drží maketu turecké stíhačky s napíchnutou figurínou Fethullaha Gülena na špici. Ankara tohoto duchovního žijícího v americkém exilu obviňuje, že stál za červencovým pokusem o převrat. Snímek ze 7. srpna 2016

Článek

V některých tureckých novinách se objevila informace, že Barkey je agentem CIA a s účastníky setkání měl hovořit o převratu. Tiryakiová to v rozhovoru pro slovenský Denník N označila za „totální nesmysl“ a „útok na svou osobnost, reputaci a bezpečnost“.

Slovenská občanka Tiryakiová žije 15 let v Istanbulu a jako akademička působí na tamní univerzitě. Připouští, že situace po pokusu o převrat je v Turecku křehká, lidé jsou podezřívaví a neví se, kdo je na čí straně. Doufá, že současná situace neohrozí její profesionální kariéru.

„Zastrašit se nedám. Jen kvůli tomu, co o mě napsali v novinách, nemíním skočit. Hlavně nemám žádný důvod, protože je to celé vymyšlené a vykonstruované,“ řekla Tiryakiová.

Slovenské ministerstvo zahraničí uvedlo, že je v pořádku. Je v kontaktu se slovenským konzulátem v Istanbulu.

Spor s Budapeští

Ankara se v posledních dnech také dostala do sporu s Maďarskem. Turecké velvyslanectví v Budapešti požádalo tamní úřady, aby přijaly potřebná opatření v souvislosti se dvěma školami financovanými nadacemi, za nimiž má stát muslimský duchovní Fethullah Gülen.

Ten žije v americkém exilu a Ankara ho viní, že puč z půlky července zosnoval. Server Index.hu uvedl, že formulací „přijaly opatření“ je pravděpodobně míněna žádost o uzavření obou škol.

Gülen přes různé nadace provozuje téměř 3000 škol ve 170 zemích světa, mezi nimi i v Maďarsku. BBC koncem července uvedla, že Turecko oficiálně požádalo, aby byla zrušena povolení k provozu těchto škol. Žádosti mělo vyhovět například Somálsko, Jordánsko a Ázerbájdžán. Naopak Kyrgyzstán, Indonésie a Keňa tento požadavek odmítly.

Sever Index.hu se obrátil na maďarské ministerstvo zahraničí s otázkou, jak bude v této záležitosti postupovat. Dostal však odpověď, že toto téma nepatří resortu diplomacie. Ministerstvo školství zatím nereagovalo.

Turecké školy v Maďarsku?

Turecké velvyslanectví v Budapešti uvedlo, že v případě ukončení činnosti zmíněných škol se turecké ministerstvo školství postará o vznik jiných tureckých škol na území Maďarska.

V žádosti turecké ambasády nebyly uvedeny názvy konkrétních škol, které mají být zrušeny. Podle Index.hu je jednou z nich anglicko-maďarská škola působící v Budapešti pod názvem Orchidea. Zástupce ředitele školy Balázs Orosz však nevěděl, zda škola má nějaké vazby Gülena.

„Nevím o žádné politické linii, které by se měla škola přidržovat, ani o žádné politické akci, která by se konala na naší škole,“ řekl Orosz.

Reklama

Výběr článků

Načítám