Hlavní obsah

V Polsku začnou pátrat po tajemném nacistickém vlaku v polovině srpna

Varšava

Pátrání po tajemném vlaku, který je údajně plný nacisty ukořistěného zlata, začne u polského města Walbrzych nedaleko hranic s Českem 16. srpna.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jeden z tunelů poblíž města Walbrzych

Článek

Na internetu to ve čtvrtek oznámili hledači pokladů Piotr Koper a Andreas Richter. Zpráva o nalezení „zlatého vlaku” z dob druhé světové války loni vyvolala v Polsku i v zahraničí senzaci.

Kromě termínu počátku výkopových prací Koper a Richter na internetu zveřejnili také předběžný plán postupu při hledání vlaku. Práce začnou na 65. kilometru železniční tratě mezi Vratislaví a Walbrzychem.

Vlak údajně naložený drahocenným nákladem prý koncem druhé světové války vyvezli nacisté z tehdy německé Vratislavi a na útěku před Rudou armádou ho prý ukryli v podzemním tunelu u Walbrzychu.

Pátrali po něm Američané i Rusové

Po záhadě během uplynulých 70 let pátraly tajné služby Spojených států, do pátrání se zapojili i Rusové a Poláci, ale bezvýsledně. Hledači – Polák Koper a Němec Richter – se ale domnívají, že oni na rozdíl od svých předchůdců uspěli.

K probuzení "zlaté horečky" v okolí Walbrzychu přispěl i šéf polských památkářů, náměstek ministra kultury Piotr Žuchowski, který se na konci loňského srpna nechal slyšet, že si je "jistý z 99 procent, že vlak existuje". Avšak podle některých odborníků jde jen o legendu, která se drží při životě už desítky let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám