Hlavní obsah

Tisíce Francouzů se rozloučily se zavražděným knězem

Rouen
Aktualizováno

V katedrále Nanebevzetí Panny Marie v severofrancouzském Rouenu se v úterý konala smuteční mše za kněze Jacquesa Hamela. Tomu minulý týden podřezali hrdlo v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray dva mladí teroristé. Obřadu, který provázela přísná bezpečnostní opatření, se zúčastnili křesťané i muslimové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pohřeb zavražděného kněze v RouenuVideo: Reuters

 
Článek

Na obřadu v gotické katedrále z 11. století, která je jen několik kilometrů od místa, kde byl kněz zavražděn, se sešly asi dva tisíce lidí. Další stovky lidí rozloučení s katolickým duchovním sledovaly i přes vytrvalý déšť před katedrálou, kde byla nainstalována velkoplošná obrazovka.

Mši vedl rouenský arcibiskup Dominique Lebrun. Promluvila také knězova sestra a francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Vlastní pohřeb zavražděného se podle úřadů uskuteční jen za přítomnosti příbuzných a známých a s vyloučením médií na místě, které zatím zůstalo utajeno.

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Lidé shromáždění před katedrálou v Rouen

Ke vzpomínce na Jacquesa Hamela se podle ČTK připojily i pražské kostely, ve kterých se odpoledne rozezněly zvony. Na Hamela se v kostelích po celém Česku vzpomínalo již v uplynulých dnech.

Pětaosmdesátiletého kněze zabili jménem teroristické organizace Islámský stát devatenáctiletý Abdel Malik Petitjean a stejně starý Adel Kermiche. [celá zpráva]

Foto: Jacky Naegelen, Reuters

Ostarky Jacqua Hamela před zahájeném posledního rozloučení.

Oba policie zastřelila. Islámský stát se k vraždě přihlásil s tím, že duchovního podřezali jeho vojáci. Oba mladíci se na videu k IS přihlásili. [celá zpráva]

Teroristé zřejmě měli komplice. Z podílu na přípravě útoku na kostel byli podle deníku Ouest-France obviněni tři francouzští radikální muslimové a byli zatčeni.

Útok na kněze v Normandii je dalším v řadě atentátů, které postihly Francii od začátku loňského roku. Jen dvanáct dní před vraždou v Saint-Étienne-du-Rouvray se udál teroristický útok v Nice na jihovýchodě země, při kterém džihádista za volantem kamiónu zabil 84 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám