Hlavní obsah

Na slovenské ambasádě v Budapešti vyvěsili duhovou vlajku, reakce byly prudké

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Slovenský premiér Robert Fico ostře odsoudil vyvěšení duhové vlajky na budově slovenského velvyslanectví v Budapešti. Vlajka se nad budovou ambasády objevila průběhu konání festivalu LGBTI vedle vlajek Slovenské republiky a Evropské unie.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Fico označil za neadekvátní a nepřijatelné, aby na budově slovenského zastupitelstva byly vyvěšeny vlajky nebo znaky podporující jakoukoli ideologii, náboženství nebo minoritní skupiny lidí. Slovenský premiér doufá, že v budoucnu ministerstvo zahraničí podobným excesům zabrání.

Ještě ostřeji reagoval předseda koaliční Slovenské národní strany (SNS) a předseda parlamentu Andrej Danko. Předseda parlamentu vyjádřil rozhořčení nad „soukromou iniciativou slovenského velvyslance v Maďarsku Rastislava Káčera, který dal na budově velvyslanectví vyvěsit duhovou vlajku“.

Danko upozornil, že velvyslanci jsou zástupci ministerstva zahraničí a jakákoli jejich iniciativa je spojována s oficiálním postojem ministerstva. Předseda SNS žádá šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka, aby Káčera z Budapešti odvolal. Šéf slovenské diplomacie přiznal, že velvyslanec vyvěsil duhovou vlajku bez vědomí Bratislavy.

Danko rovněž požádal Lajčáka o vysvětlení, proč se sobotní bratislavský Duhový pochod konal pod záštitou slovenského předsednictví v Radě Evropské unie.

Proti bratislavskému pochodu protestovali lidé z iniciativy za rodinu a několik desítek pravicových extremistů, které však policie udržela mimo trasu pochodu, který proběhl bez problémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám