Hlavní obsah

Francie zvažuje zákaz mešit postavených za peníze ze zahraničí

Paříž

Francouzská vláda zvažuje dočasný zákaz financování výstavby mešit v zemi za peníze ze zahraničí. Premiér Manuel Valls v rozhovoru pro deník Le Monde řekl, že je vůči takovému opatření v důsledku teroristických útoků „otevřený“.

Foto: Profimedia.cz

Muslimové před pařížskou mešitou

Článek

Předseda francouzské vlády uvedl, že je třeba přehodnotit strategii boje proti extremismu. Zákaz by se podle něj vztahoval na určenou dobu, více k plánu Valls nesdělil. Řekl ale, že také islámští duchovní působící ve Francii by všichni měli být v zemi vzděláváni, a nikoliv jinde. S francouzskými muslimy je podle Vallse nutné vybudovat zcela nový vztah.

Na výstavbu mešit a jejich provoz často přispívají zejména bohaté státy z oblasti Perského zálivu, například Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty nebo Katar.

Rozdrtit nepřítele

Podle premiéra Vallse je třeba, aby Francie důkladně přehodnotila své postoje. „Toto je revoluce v naší bezpečnostní kultuře,“ poznamenal a dodal, že „boj proti radikalizaci je úkolem pro celou generaci“.

Paříž je podle Vallse ve válce s islámskými extremisty, a nejen ona. „Tato válka, která se netýká jen Francie, bude dlouhá a přijdou další útoky. My ale zvítězíme, protože Francie má strategii vedoucí k vítězství. Nejdříve musíme rozdrtit vnějšího nepřítele (Islámský stát).“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám