Hlavní obsah

Žije se mi zle. Televize zpovídala atentátníka z Ansbachu ještě jako uprchlíka

Sedmadvacetiletého Muhammada Dalíla, který v neděli večer odpálil výbušninu v batohu v německém Ansbachu, před třemi lety dvakrát zpovídala reportérka bulharské televize BNT jako uprchlíka ze Sýrie. Agentura Reuters ve čtvrtek zveřejnila záznam z jedné této reportáže.

Útočník z Ansbachu popsal v roce 2013 bulharské televizi strasti uprchlíkaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle BNT se Dalíl do Bulharska dostal v létě v roce 2013 v rámci uprchlické vlny ze Sýrie. Požádal o ochranu a získal status chráněné osoby. Ubytování nalezl nejdříve v centru Busmantsi a poté v táboře Ovča Kupel v Sofii. Tam jej reportérka Teodora Assenová oslovila poprvé. Vypověděl, že utekl před válkou, v níž zahynuli jeho nejbližší. Ukázal jí jizvy po kulkách, které ho málem zabily.

Spolu s kamarádem zaplatili převaděči, který jim pomohl do Bulharska. Brzy jim došly peníze. Bulharsko jim podle televize dávalo měsíčně 65 bulharských levů (dnes asi 880 korun). Tábor Ovča Kupel byl přeplněný, musel spát venku a střechu nad hlavou hledal i v opuštěných budovách. Přesto uvedl, že se cítili svobodní, nejistá však byla jejich budoucnost. V době, kdy Dalíl přijel do Bulharska, pobývalo v zemi asi pět tisíc migrantů v pěti centrech a jejich počet se dramaticky zvyšoval.

Naletěl podvodníkům

Ve druhé reportáži Assenové, kterou zveřejnil i Reuters, mluví Dalíl o podvodnících, kterým zaplatil, aby mu našli bydlení mimo uprchlický tábor, zůstal však na ulici. „Jeden člověk mi dal neexistující adresu. Teď žiju v hrozných podmínkách. Kamarádi z uprchlického tábora v Gorné Banji mi dávají vodu a jídlo, které jim zbude. Nějaký chléb a mléko, tenkou matraci,“ říká na videu, natočeném v listopadu 2013.

Assenová Dalíla popsala jako celkem tichého, odměřeného, dokonce stydlivého. „V jeho očích bylo vidět, že nemá co skrývat, ale nebyl agresivní,“ citovala reportérku BNT. Podle ní jí také řekl, že „neschvaluje násilí a nerozděluje lidi podle jejich víry či náboženství“. Označila jej však také za naivního a zmanipulovatelného.

Server Local.de uvedl, že bulharské úřady neměly žádné důkazy, že by se radikalizoval.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Policejní technik fotografuje byt v Ansbachu, ve kterém Dalíl bydlel.

Rozhodnutí o deportaci dostal nedávno

Televize BNT připomněla, že Dalíl měl v Bulharsku zaručen status chráněné osoby. Měl čistý trestní rejstřík. Zemi opustil v polovině roku 2014 a požádal o azyl v Německu. Jeho žádost tam však byla kvůli humanitárnímu statusu chráněné osoby zamítnuta a on měl být deportován zpět do Bulharska. Na rozdíl od statusu uprchlíka totiž status chráněné osoby neumožňuje volně cestovat bez víza, řekla ve středu předsedkyně bulharského úřadu pro uprchlíky Petja Parvanová. Neuvedla, jak se Dalílovo podařilo dostat na západ.

Později byla jeho deportace z Německa opět pozastavena, protože německé úřady obdržely dokumenty, podle nichž trpí psychickými problémy. Nakonec další dva deportační příkazy obdržel 13. července.

Další týden v neděli před vstupem na hudební festival v Ansbachu odpálil bombu ukrytou v batohu. Nálož jej zabila a zranila dalších 15 lidí. Podle policie mohly být následky výbuchu mnohem horší, Dalíl však na festival nebyl vpuštěn, protože neměl vstupenku. K útoku se přihlásil Islámský stát. V úterý zveřejnil video, na němž má Dalíl varovat před dalšími útoky. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám