Hlavní obsah

Druhého vraha z kostela v Normandii identifikovali, policie ho marně hledala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzští vyšetřovatelé zjistili totožnost druhého útočníka z kostela v Normandii, kde dvojice mladíků podřízla hrdlo knězi. Prokuratura ve čtvrtek potvrdila, že se jedná o Abdela Málika Nabila Petitjeana. Policie ho několik dní před útokem marně hledala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islámský stát zveřenil video s útočníky z kostela v NormandiiVideo: Reuters

 
Článek

Petitjeanovo jméno zmiňovala média už o den dříve. Údajně na něj ukázal osobní doklad nalezený v bytě u prvního útočníka Adela Kermiche, definitivně jeho totožnost potvrdily rozbory DNA.

Podle médií se jedná o 20letého muže ze Savojska. Některé zdroje uvedly, že byl v hledáčku policie. To ve čtvrtek potvrdil úřad prokurátora Françoise Molinse, podle něhož policie Petitjeana před útokem několik dní marně hledala. Server BBC napsal, že Francouzi minulý pátek dostali tip od zahraniční tajné služby, že Petitjean chystá útok, ale nepodařilo se ho vypátrat.

Foto: Twitter

Abdel Malik Nabil Petitjeana

Už dříve vyšlo najevo, že Kermiche byl obviněn z napojení na teroristy poté, co se dvakrát na falešné doklady pokusil připojit k extremistům v Sýrii. Kermiche byl v březnu propuštěn z vazby a stíhán na svobodě. Nosil elektronický náramek, ale dopoledne se směl pohybovat venku.

Kermiche podle listu Le Monde řekl psychologům, kteří posuzovali jeho stav před propuštěním, že není žádný extremista a chce žít řádný život a mít rodinu. Přiznal také, že má psychické potíže a potýká se s depresemi.

Kněze donutili pokleknout

Dvojice přepadla kostel Saint-Étienne-du-Rouvray v blízkosti Kermicheova domova v úterý během ranní mše. Podřízli hrdlo 86letému knězi a pořezali také řádovou sestru, která na JIP bojuje o život. Kněze před vraždou přinutili pokleknout. [celá zpráva]

Radikální organizace Islámský stát ve středu publikovala video, na němž se mladíci hlásí k jeho ideologii. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche

Policie v souvislosti s útokem v úterý zadržela 17letého muže, který je stále ve vazbě a vyslýchán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám