Hlavní obsah

Kotlebovi chce konkurovat uhlazený extremista

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Krajně nacionalistické Slovenské hnutí obrody (SHO) vedené Róbertem Švecem začalo se sběrem podpisů potřebných pro registraci nové politické strany. Zdá se, že Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariána Kotleby tak dostane v nejbližším čase silnou konkurenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marian Kotleba

Článek

Server Aktuality.sk v této souvislosti upozorňuje, že SHO fungovalo dosud jako občanské sdružení se snahou o rehabilitaci prezidenta klerofašistického Slovenského státu Jozefa Tisa. Švec se v minulosti distancoval od pochodů organizovaných Kotlebou, kde se účastníci předváděli v uniformách připomínajících stejnokroje Hlinkovy gardy.

Šéf SHO se na svých akcích objevuje zásadně v tmavém obleku, v bílé košili a kravatě. Kotleba ho proto posměšně označoval za „kravaťáka“.

Mezi Kotlebou a Švecem panuje napětí a rivalita. Červnového bratislavského pochodu proti islámu se Kotlebova LSNS oficiálně nezúčastnila. Loni při podobné akci přitom stáli Kotleba a Švec na jedné tribuně.

„Už tehdy tam byly zásadní rozpory. Mezi Švecem a Kotlebou je hluboký lidský a intelektuální nesoulad. Nejde však o ideologický spor,“ upozornil odborník na extremismus Radovan Bránik.

Politici na Slovensku přesvědčili voliče, že fašista je menší zlo než zkorumpovaný zloděj eurofondů
odborník na extremismus Radovan Bránik

SHO může oslovit zklamané Kotlebovy voliče. „Mohou poukazovat na to, že Kotleba proseděl čtyři roky v parlamentu a nesplnil nic ze svých slibů. Jejich strategie je připravena velmi dobře,“ dodává Bránik.

LSNS se po březnových volbách dostala do parlamentu, když získala 200 tisíc hlasů. Bránik v rozhovoru pro Právo řekl, že potenciál slovenské extremistické scény je zhruba dvojnásobný.

„Problémem je, že samotné zvolení Kotleby do parlamentu nedokazuje o nárůstu extremismu téměř nic, protože ze skutečných extremistů ho volilo jen malé procento,“ konstatoval Bránik. „Politikům se na Slovensku podařilo nemožné – přesvědčili voliče, že fašista je menší zlo než zkorumpovaný zloděj eurofondů,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám