Hlavní obsah

Rukojmího ve Francii přinutili natáčet vraždu kněze. Přežil, protože hrál mrtvého

Během útoku v kostele ve francouzském Saint-Etienne-du-Rouvray, kdy dvojice mladých islamistů v kostele podřezala hrdlo faráři Jacquesi Hamelovi, byl pobodán jeden rukojmí. Před dokonáním činu se zachránil tak, že předstíral mrtvého. Další z rukojmí dvojice také těžce zranila. Web deníku Daily Mail s odkazem na francouzské vyšetřovatele upřesnil okolnosti, které masakr ve svatostánku provázely.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzští policie před kostelem v Saint-Etienne-du-Rouvray u Rouenu v Normandii

Článek

Sedmaosmdesátiletý penzista, jmenovaný jako Guy, byl únosci přinucen, aby vraždu kněze natočil mobilem. Poté jej u oltáře bodli do krku, paží a zad. Vyšetřovatelům to vypověděla jeho žena Jeanine, jejíž život útočníci ušetřili. Muž se zachránil pouze tak, že předstíral smrt.

„Jeden z teroristů se ke mně přiblížil. Řekl, že mi neublíží, protože nás použijí jako rukojmí. Třem jeptiškám řekl totéž. Pomyslely jsme si: Dobře, takže hned nezemřeme. Možná až za hodinu. Ten terorista však prohlásil, že jako muž nebude ušetřen můj manžel,“ řekla žena stanici RMC.

Jeanine popsala i vraždu šestaosmdesátiletého kněze. „Nejdřív mu podřezali krk. Padl obličejem nahoru, směrem k nám. Bylo vidět, jak mu teče z úst krev. Pak ho řezali a řezali, až byl konec. Mému muži dali telefon, aby natočil nebo vyfotil, jak otce popravují. Pak mého manžela vzali a dělali mu totéž,“ uvedla žena.

Foto: Cindy Aubree, ČTK/AP

Zavražděný kněz Jacques Hamel

„Chtěli ho zabít jako kněze. Aby přežil a nepřitahoval další pozornost, hrál mrtvého,“ dodala. Na otázku, jak reagovala, když jejího manžela bodali, odpověděla: „Nevím. Dívala jsem se na něj a myslela si, že je mrtvý. A že teď je řada na nás. Teroristé mě drželi vzadu a ke krku mi přiložili zbraň. Jestli byla falešná? Nevím, ale měla jsem ji u krku. Pak si naostřili nože. To je všechno,“ popsala.

S manželem se setkala týž den večer. „Viděla jsem, jak se trochu pohnul, zotavuje se dobře. Neztratil vědomí. Prsty si tlačil na rány, aby neztratil tolik krve. Ale než jej odnesli, trvalo to dlouho.“

Kněze donutili kleknout si

Předtím, než faráři Hamelovi podřízli krk, přinutili jej útočníci kleknout si. Další svědkyně vraždy, sestra Danielle, uvedla, že kněz se pokoušel bránit. „Řekli mi (teroristé): Vy křesťané nás zabíjíte. Donutili jej pokleknout. Chtěl se bránit. A pak k té tragédii došlo. Natáčeli se. Kázali u oltáře v arabštině. Je to strašné,“ řekla. [celá zpráva]

Dvojice útočníků zajaté jeptišky a ostatní rukojmí použila jako lidské štíty před policií, kterou přivolala sestra Danielle, jíž se podařilo utéci. Oba teroristé byli zastřeleni. Předtím ještě jednu jeptišku vážně zranili.

K vraždě kněze se přihlásili extremisté z Islámského státu, podle nichž útok provedli „dva jejich vojáci“. [celá zpráva]

Francouzský prezident Francois Hollande, který místo útoku navštívil v úterý, prohlásil, že země se nyní nachází „ve válce“ s IS.

Foto: Facebook/Adel Kermiche

Adel Kermiche

Využil přestávky bez dohledu

Kermiche byl za údajné členství v teroristické organizaci a pokus odcestovat do Sýrie propuštěn na kauci do domácího vězení a pod dohledem čekal na soud. Na noze měl elektronický sledovací náramek. Podmínky tohoto opatření mu umožňovaly každé dopoledne volný pohyb, čehož využil. K útoku v kostele došlo mezi 9. a 11. hodinou.

Druhý útočník měl znetvořenou tvář

Policisté také identifikovali druhého z útočníků jako dvacetiletého Abdela Málika P., který se stejně jako jeho kolega Adel Kermiche (19) narodil ve Francii, a to v obci Saint-Die-des-Vosges. Žil pak v Aix-les-Bains. Vyšetřovatelé se nyní zabývají zkoumáním jeho osoby, jeho příjmení zatím nezveřejnili.

List Parisien uvedl, že v Kermichově bytě se našly Málikovy doklady. Určení totožnosti útočníka komplikoval fakt, že poté, co jej policie zastřelila, měl znetvořený obličej. Podle listu neměl záznam v trestním rejstříku, policie však disponuje jeho DNA.

Policie prohledala byt jeho matky. Ta agentuře AFP řekla, že nevěří, že je její syn do útoku zapletený.  "Je to dobrý Francouz. Je mírný. Znám svého chlapce, znám svého syna, není do toho zatažen," řekla. Současně ale přiznala, že neví, kde její syn od úterního rána je.

Oba útočníci byli při zásahu zastřeleni.

Pařížský prokurátor Francois Molins ve středu uvedl, že pár měl při útoku u sebe imitaci pásu s výbušninami, kuchyňskou minutku zabalenou ve fólii, batoh s falešnými zbraněmi a tři nože.

Kermiche byl také znám jako přítel 24letého Maxima Haucharda, francouzského džihádisty, který se bez masky ukazuje na videích Islámského státu, na nichž extremisté vraždí rukojmí. Podle bezpečnostních složek je možné, že Kermiche se Hauchardem inspiroval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám