Hlavní obsah

Útočníka z Ansbachu mohl někdo řídit, tvrdí němečtí vyšetřovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov
Aktualizováno

Útočník z bavorského Ansbachu měl těsně před atentátem kontakt s neznámou osobou, která ho mohla pohnout ke spáchání činu, řekl ve středu bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. Sedmadvacetiletý Syřan v neděli odpálil nálož v batohu u vstupu na hudební festival v Ansbachu, zranil 15 lidí a sebe zabil.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (vpravo)

Článek

Vyšetřovatelé při analýze útočníkova mobilního telefonu zjistili, že muž vedl bezprostředně před svým činem „intenzivní chat" s dosud neznámou osobou. „Zjevně došlo ke kontaktu s někým, kdo měl vliv na spáchání tohoto atentátu," řekl Herrmann. Nechtěl ale spekulovat o tom, zda mohl pachatel diskutovat s některým členem teroristické organizace Islámský stát (IS), která se k činu přihlásila.

Herrmann uvedl, že zatím neví, jak dlouho před činem pachatel kontakt s touto osobou navázal, jestli to bylo před několika týdny nebo před více měsíci.

Útočník z Ansbachu přišel do Německa v roce 2014. Úřady však zamítly jeho žádost o azyl, protože muži už dříve poskytlo ochranu Bulharsko. Deportaci muže do balkánské země však Berlín odložil kvůli jeho zdraví. Syřan trpěl depresemi a pokusil se o sebevraždu.

Reklama

Výběr článků

Načítám