Hlavní obsah

Čecha zabil v Tatrách blesk

– Bratislava • Aktualizováno

Český turista v úterý nepřežil zásah bleskem v Západních Tatrách na Slovensku. Informovala o tom horská služba, podle které 36letému muži z Kroměříže přivolaní záchranáři nedokázali pomoci.

Foto: HZS

Horská služba při zásahu ve Vysokých Tatrách. Archivní snímek

Článek

K neštěstí došlo kolem poledne, kdy se pohořím prohnala silná bouře. Blesk zasáhl českého turistu přímo na hřebenu mezi horou Predný Salatín a Brestová u lyžařského střediska.

Muž měl vážné poranění hlavy a upadl do bezvědomí. Jeho příbuzní a další turisté se ho snažili co nejrychleji dostat z hřebenu, pod kterým je našli přivolaní záchranáři.

Do oblasti letěl také záchranářský vrtulník, který po zlepšení počasí vysadil u zraněného lékařku. Podle horské služby se ale ani po 45 minut trvající resuscitací nepodařilo muže zachránit.

V jiné části Západních Tater se do potíží dostala trojice českých turistů, kteří během bouře opustili hřeben a sestoupili do doliny, kde není turistická stezka.

Podle horské služby postup v terénu byl nad jejich síly, jeden z turistů zkolaboval a byl krátce v bezvědomí, další dva si způsobili drobná poranění. Záchranářský vrtulník muže vyprostil z terénu a dopravil do podhůří. Po ošetření a zlepšení zdravotního stavu turisté na vlastní žádost odešli.

Bouřky zasáhly některé slovenské regiony i v uplynulých dnech. Slovenský hydrometeorologický ústav pro úterý nejprve vydal druhý stupeň varování před bouřkami pro většinu Slovenska, výstrahu později odvolal a ponechal nižší stupeň výstrahy na středu.

Na riziko bouřek v horských oblastech upozornila na svém webu i slovenská horská služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám