Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny padli tři vojáci, povstalci mají nové ruské zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Tři ukrajinští vojáci byli zabiti a další tři zraněni během potyček s proruskými povstalci v oblasti Donbasu na východě země. Oznámil to v pondělí mluvčí vlády pro operace proti separatistům Andrij Lysenko. Rostoucí ztráty Ukrajina vysvětlila nasazením nových ruských zbraní. Povstalci naopak obviňují ukrajinskou armádu, že při nočním ostřelování zranila dva civilisty a tři vojáky.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci kontrolují auta na silnici u Slavjansku.

Článek

„Během uplynulých 24 hodin jsme přišli o tři vojáky, další tři byli zraněni,” řekl novinářům Lysenko. Dva vojáci byli zabiti v Avdijivce, další u obce Nevelske; obě vesnice se nacházejí poblíž hlavní povstalecké bašty Doněcku.

Na luhanském úseku fronty panoval vcelku klid, což mluvčí vysvětlil tím, že nepřítel tam v předchozích dnech utrpěl citelné ztráty. Palba naopak zněla po celé frontě u přístavu Mariupol. To potvrdili i separatisté.

Doněčtí separatisté na serveru DNR-News uvedli, že při nočním ostřelování na jihu v Novoazovské oblasti byli zraněni tři vojáci samozvané Doněcké lidové republiky, kteří museli být hospitalizováni. Granáty také zranily 30letého muže a sedmdesátiletou ženu na ve vesnici Kominternovo v Novoazovské oblasti. Poškodily jim dům.

Doněčtí separatisté evidovali za posledních 24 hodin přes 570 případů palby ze strany ukrajinských vojsk. Ta mimo jiné vypálila 69 granátů z houfnic ráže 152 a 122 mm, a 195 min ráže 120 mm.

Počet obětí střetů roste

V neděli ukrajinská armáda oznámila, že předchozí den přišla o šest vojáků a dalších 13 bylo zraněno. Minulý týden v úterý padlo dokonce sedm příslušníků braně-bezpečnostních sil,  což bylo nejvíce od konce května.

Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov smrt vojáků vysvětluje nasazením nových ruských zbraní: „Ruští vojáci na Donbasu pokračují ve zkouškách nových zbraní.” Nasadili podle něj nové ruské minomety KM-8 Graň ráže 120 milimetrů s laserem naváděným granátem o délce 1200 mm a hmotnosti 27 kg a systémem řízení palby Malachit s laserovým dálkoměrem a tepelným naváděním, jež smějí obsluhovat výlučně ruští vojáci.

„Ruští okupanti používají munici zakázanou mezinárodními úmluvami” v podobě kazetových nábojů pro houfnice ráže 122 milimetrům, dodal také. Rusko ale stejně jako USA nebo Čína nepodepsalo úmluvu o zákazu kazetové munice vhodné pro ničení živé síly nepřítele, takže nejde o porušení mezinárodního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám