Hlavní obsah

Tanečník a sportovec, který skrýval posedlost extremismem. Dvojí život vraha z Nice

Tunisan Mohamed Lahouaiej Bouhlel, který 14. července na promenádě ve francouzském Nice v kamiónu zabil 84 lidí, žil dvojím životem. Na jedné straně to byl otec tří dětí trýznící pouze své tělo v posilovně, na druhé to byl násilník, který se zhlédl v propagandě extremistů z Islámského státu, napsal s odkazem na vyšetřovatele deník Daily Mail na svém webu.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a Profimedia.cz

Mohamed Lahouaiej Bouhlel

Článek

Navenek mohl jedenatřicetiletý Bouhlel působit jako poněkud divočejší lamač ženských srdcí užívající si života plnými doušky. Často navštěvoval posilovnu, aby své tělo žádoucím způsobem vymodeloval a pak se mohl předvádět na pláži. Daily Mail píše i o steroidech, které měl používat, aby tento proces ještě urychlil. Věnoval se také tanci salsa, při němž se seznamoval se ženami, i bojovým uměním. S kumpány z komunity tuniských přistěhovalců kouříval marihuanu a měl i přítele v důchodovém věku. [celá zpráva]

Podle prokurátora vedl Bouhlel „nevázaný sexuální život“, francouzská média s odkazem na data v jeho telefonu informovala o několika homosexuálních vztazích.

Na druhé straně se podle deníku ukázalo, že Bouhlel žil i životem islámského extremisty. V mešitě ho nikdo nikdy neviděl, bez problémů jedl vepřové a pil alkohol. Podle vyšetřovatelů se radikalizoval poměrně rychle. Pařížský prokurátor před několika dny uvedl, že Boulhel se zajímal o captagon – drogu, kterou při svých misích užívají někteří džihádisté.

Captagon
Jde o drogu založenou na amfetaminové bázi, kterou produkují a konzumují zejména na Blízkém východě. Uživatel je plný energie, nepotřebuje jíst ani pít a navíc nereaguje na bolest. V současnosti je její užívání nejvíce rozšířeno mezi vládními a protivládními jednotkami v Sýrii.

Našly se u něj záběry z jiného předešlého útoku, při němž vjelo vozidlo do davu, i zpráva o návratu Alláhových vojáků. Podle prokurátora si atentátník v uplynulém roce téměř 1300krát telefonoval s jedním z pětice zadržených. V telefonu útočníka se také našla textová zpráva od tohoto člověka se zněním "Nejsem Charlie, jsem rád, že se Alláhovi vojáci vrátili, aby dokončili práci."

Věta "Jsem Charlie" (Je suis Charlie) byla hojně užívána po loňském teroristickém útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo jako vyjádření solidarity s oběťmi a odsouzení atentátu.

Foto: Sasha Goldsmith, ČTK/AP

Vyšetřovatelé u nákladního auta, kterým Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil v Nice přes 80 lidí.

Jeho příbuzní uvedli, že měl psychologické problémy a léčil se. Podle sousedů z něj šel strach. [celá zpráva]

Inspirace radikály

Přestože vyšetřovatelé nenašli důkazy, že by Bouhlel dostal přímo pokyn k akci od vedení islámských radikálů v Sýrii či Iráku. Podle nich se jejich propagandou nechal v hojné míře inspirovat. Své ambice však dokázal umně skrývat, jeho příbuzní ani okolí si ničeho nevšimlo. Na začátku letošního roku se přimotal k nějaké silniční nehodě, úřady však neměly důvod vést jej v záznamech jako potenciálně nebezpečnou osobu.

Podle zdroje z bezpečnostních služeb mohl Bouhlel svůj obrat směrem k radikalismu ukrývat zcela záměrně a podle návodu islamistů, aby se vyhnul policejnímu hledáčku. Útočníci z Paříže a Bruselu se měli chovat podobně.

Foto: Anonymous by request, ČTK/AP

Bouhlel (vpravo) na turnaji v karate v roce 2010. Záběr z videa

Hladce oholený karatista i tanečník

Tento dvojí život vyšetřovatelům notně ztížil práci. Právní zástupce jednoho z jeho pěti zadržených podezřelých kompliců uvedl, že se radikalizoval sám. Vladis Selevanov, jeho známý z posilovny, kterou spolu navštěvovali asi čtyři roky, ani nevěděl, že je ženatý a má tři děti. Selevanov jej popsal jako samotářského muže. „Byl divný, ale ne agresivní,“ uvedl. Muži v posilovně mu přezdívali Arnold, třebaže byl svalnatý, ale měl poměrně vysoký hlas, napsal Daily Mail.

Byl stále hladce oholen, potrpěl si na svůj vzhled. „Hodně šel po ženských, mladých, starých,“ popsal Selevanov. Cestu k něžnému pohlaví mu měl usnadnit i tanec salsa, kterému se s oblibou věnoval. Jako tanečník vystupoval dokonce i v Restaurantu de la Victorine blízko letišti v Nice.

Cvičil i karate, jeho kolega z turnaje v roce 2010 jej popsal jako poněkud nervózního nováčka, který je ve stresu a dělá chyby. Na internetu se objevilo video z jednoho mače, ve kterém Bouhlel svého oponenta zraní úderem kolena do rozkroku. Tunisanův trenér jej popsal jako tichého a slušného, z jeho práce v doručovatelské společnosti jej však vyhodili kvůli nevhodnému chování, napsal server.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel předminulý čtvrtek na den výročí pádu Bastily ve vypůjčeném 19tunovém kamiónu najel na Promenádě Angličanů do davu lidí a 84 z nich usmrtil. Zastavila jej až policejní střelba. Na místě zemřel. Policejní inspekce vyšetřuje bezpečnostní opatření, která podle kritiků byla nedostatečná. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve přiznal, že na promenádě byli pouze lehce ozbrojení policisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám