Hlavní obsah

Tisíce Turků manifestují v Istanbulu podporu demokracii

Tisíce Turků se v neděli v podvečer shromáždily na manifestaci v centru Istanbulu, aby vyjádřili svou podporu demokracii, v mnoha případech ale také odmítavý postoj k výjimečnému stavu. Ten vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan po nedávném nezdařeném vojenském převratu. Manifestaci svolala hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) a připojili se k ní i příznivci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), uvedla agentura AFP.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Manifestace na istanbulském náměstí Taksim

Článek

Shromáždění začalo oficiálně kolem 17:00 SELČ na náměstí Taksim, kolem nějž byly rozmístěny bezpečnostní zátarasy a připraveny televizní štáby. V patnáctimiliónovém Istanbulu bude až do půlnoci zdarma veřejná doprava.

V moři tureckých státních vlajek se objevuje řada portrétů zakladatele turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Přítomní nesou transparenty s nápisy "Bráníme republiku a demokracii", "Nejvyšší moc patří bezpodmínečně lidu" a "Ne puči, ano demokracii".

Kromě odmítnutí puče a jeho organizátorů přišla ale řada lidí očividně vyjádřit i své znepokojení s ohledem na vyhlášení výjimečného stavu, stejně jako svou opozici vůči prezidentu Erdoganovi. Dávají to najevo hesly jako "Ani převrat, ani diktát, moc lidu!", "Turecko je a zůstane laické" a "My jsme vojáci Mustafy Kemala".

Zpravodaj AFP zaslechl i výkřiky vyloženě nepřátelské vůči prezidentově straně "Zloděj, vrah, AKP", taková hesla jsou ale podle něj jen ojedinělá.

Reklama

Výběr článků

Načítám