Hlavní obsah

Lékařovy nákresy ukazují, že van Gogh si uřízl skoro celé ucho

Právo, rm

Uříznutí vlastního ucha nizozemským malířem Vincentem van Goghem je zřejmě nejznámějším sebepoškozením v dějinách umění. Donedávna však nebylo zcela jasné, jak moc si fenomenální malíř ublížil. Zaznívaly dokonce spekulace, že jej o ucho připravil v šarvátce malíř Paul Gauguin.

Foto: Profimedia.cz

Z náčrtku lékaře Reye je jasně patrné, že si van Gogh uťal prakticky celý levý ušní boltec.

Článek

Nová výstava ve Van Goghově muzeu v Amsterdamu však přináší definitivní představu o tom, čeho se umělec v záchvatu duševních muk dopustil. Dosud se mělo za to, že si v prosinci 1888 odřízl břitvou na holení jen o něco málo víc než lalůček.

V amerických archívech však nedávno objevili náčrtek lékaře Félixe Reye, který van Gogha ošetřil. A ze zažloutlé kresby je patrné, že si malíř uťal prakticky celý levý ušní boltec. Výstava s názvem Na pokraji šílenství je věnována duševní chorobě slavného postimpresionisty a zpochybňuje všeobecně přijímanou verzi, že van Gogh uříznutou část boltce věnoval prostitutce Rachel.

Chtěl pomoci „uzdravit“ služku

Ucho zabalené v novinovém papíře totiž ve skutečnosti dostala služka Gabrielle, jež v nevěstinci v jihofrancouzském Arles myla nádobí a vytírala podlahy. Dívku rok předtím pokousal pes nakažený vzteklinou a ona vzala ponižující práci, aby mohla platit lékařskou péči.

Foto: Profimedia.cz

Autoportrét Vincenta van Gogha z roku 1889

Podle svědků měla na ruce ošklivou jizvu a umělec, který ji znal z návštěv nevěstince, jí v záchvatu pomatení chtěl „pomoci k uzdravení“. Van Gogh byl znám mimořádnou citlivostí k utrpení druhých lidí – ještě před započetím umělecké dráhy coby farář v hornické oblasti Borinage rozdal chudým i své poslední ošacení.

Umělec, trpící podle nejnovějších verzí komplikovanou epilepsií, se zastřelil v červenci 1890 mezi poli v Auvers-sur-Oise u Paříže. Na zranění zemřel třicet hodin po osudném výstřelu. Na výstavě je k vidění i zrezivělá pistole ráže 7 milimetrů, která je veřejnosti představena vůbec poprvé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám