Hlavní obsah

Mnichovský vrah měl deprese, oběti nalákal přes Facebook

Berlín
Aktualizováno

Střelec, který v Mnichově zavraždil devět lidí a následně spáchal sebevraždu, trpěl depresemi. Své oběti nalákal přes Facebook. V sobotu to uvedla policie. Server Focus Online dodal, že 18letý poloviční Íránec v minulosti glorifikoval střelecký útok ve škole ve Winnendenu. Nejmladší oběti bylo 14 let.

Foto: ČTK/AP

Policie na místě činu

Článek

Teenager podle policie bral antidepresiva a léčil se na psychiatrii. Magazín Focus dodal, že se v minulosti na internetu pochvalně vyjadřoval k masakru ve Winnendenu. Tam před sedmi lety o rok mladší Tim Kretschmer zastřelil otcovou berettou osm spolužaček, jednoho spolužáka a tři učitele. Poté, co utekl ze školy, zabil ještě další tři lidi, než obrátil zbraň proti sobě, protože jej obklíčila policie.

Na masakr se připravoval. Policie také potvrdila dřívější spekulace, že své oběti k restauraci McDonald's, kde útočil, nalákal. Na Facebook umístil dvojsmyslný vzkaz naznačující, že restaurace, která je obzvláště populární mezi mladými lidmi, nabízí výjimečnou slevu.

Mladík zastřelil devět lidí - dvě dívky a šest mladých mužů ve věku 14 až 21 let a 45letou ženu. Tři oběti byli Turci, tři kosovští Albánci, jeden byl občanem Řecka a jeden Maďarska. Mnichovský policejní prezident Hubertus Andrä doplnil, že při útoku bylo zraněno 27 lidí, z toho deset těžce. Čtyři lidé mají střelná zranění.

Jsem Němec a šikanovali mě

Mladík z Mnichova, jehož jméno je podle serveru Daily Mail Ali Sonboly, se narodil v Německu. Jeho rodiče podle Focusu Online do země přišli v 90. letech.

„Narodil se v Mnichově a vyrostl tady. Byl to student,“ potvrdil v sobotu v poledne policejní prezident Andrä. Doplnil, že mladík střílel z pistole Glock ráže 9mm, k níž neměl zbrojní průkaz. Vypálil desítky ran a u sebe měl tašku se zhruba 300 náboji.

Útočník byl podle policejního prezidenta sám a neprokázalo se, že by byl napojen na teroristy, ani se nezdá, že by k činu vedl nějaký politický motiv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolemjdoucí natočil útočníka při střelběVideo: AP

Šikanovali mě, tvrdil svědkům

Sonboly zaútočil v pátek večer u mnichovského obchodního střediska Olympie. Nejprve střílel v restauraci McDonald’s a před ní. Pak se přesunul k nákupnímu centru. Později se zastřelil jedinou ranou do hlavy, potvrdila policie.

Na internetu koluje video, jak stojí na parkovišti na střeše domu a překřikuje se s lidmi na balkónech přilehlého domu. Střelec mimo jiné prohlásil, že je Němec a k zoufalému činu byl donucen po sedmi letech šikany. [celá zpráva]

Deprese

  • je onemocnění, které postihuje celý organismus, deprese dokáže celé tělo v podstatě paralyzovat. Pacient má časté změny nálad a v důsledku toho se mění také jeho myšlení.
  • Patrné jsou zásadní změny v jeho chování, z tváře mizí úsměv a naopak lze u postiženého pozorovat apatické stavy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám