Hlavní obsah

V celém Německu po útoku vyvěšují smuteční vlajky

– Mnichov

Německo vyhlásilo den smutku. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére nechal kvůli pátečnímu útoku v Mnichově vyvěsit v celém Německu smuteční prapory. Kvůli útoku zrušil svou zahraniční dovolenou a v sobotu se zúčastní bezpečnostní schůzky, kterou svolala kancléřka Angela Merkelová.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Lidé v Mnichově po útoku vyjadřují soustrast.

Článek

Bavorský premiér Horst Seehofer řekl, že útok naplnil všechny žalem a hrůzou. „Bez bezpečnosti není svoboda,” citoval Seehofera server Spiegel Online. Seehofer také řekl, že myslí na oběti a jejich rodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kolemjdoucí natočil útočníka při střelběVideo: AP

Soustrast a podporu Němcům vyjádřili také světoví politici včetně českého prezidenta a premiéra. Už v pátek nabídl Německu pomoc americký prezident Barack Obama a šok nad událostí vyjádřil britský ministr zahraničí Boris Johnson.

Podporu Německu slíbil i francouzský prezident François Hollande, který incident označil za teroristický čin. Podle něj měl v Německu zasít strach. Hollande chce s kanceléřkou Merkelovou ještě během soboty mluvit.

Útok odsoudil také Írán, jehož občanství měl útočník, a soustrastný telegram do Berlín zaslal i ruský prezident Vladimir Putin.

Podporu vyjádřili i čeští politici

Také Čeští politici v reakcích na páteční střelbu v Mnichově vyjádřili soustrast rodinám obětí. Prezident Miloš Zeman stejně jako po nedávném útoku ve francouzské Nice vyzval k tvrdšímu postupu vůči terorismu.

„Evropa musí konečně přistoupit ke konkrétním činům. Jsme to dlužni nevinným obětem teroristů,” napsal na twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Vyjadřuji hlubokou lítost nad oběťmi útoku v Mnichově, soustrast jejich rodinám a plnou podporu a solidaritu Bavorsku a Německu,” uvedl  na svém twitterovém účtu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Již v pátek večer se k útoku vyjádřil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Útok označil za barbarský. „Znovu potvrzuje, v jak nebezpečném světě žijeme. Soucítím s našimi bavorskými sousedy,” uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám