Hlavní obsah

Novináře Šeremeta podle videa zlikvidovala neznámá žena se společníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ukrajinských médiích se v pátek objevilo video, na kterém by mělo být vidět, jak někdo ukládá výbušninu do vozu, ve kterém ve středu v Kyjevě zahynul novinář Pavel Šeremet. Podle těchto záběrů z pouličních kamer u Šeremetova bydliště připravovala žurnalistovu smrt dosud neznámá žena a její společník.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Rozloučení s novinářem Pavlem Šeremetem v Kyjevě

Článek

Vozidlo, kterým jel Šeremet z domova do práce, explodovalo po ujetí několika desítek metrů v 07:45 místního času (06:45 SELČ). Auto patřilo vedoucí pracovnici a majitelce deníku Ukrajinska pravda Oleně Prytulové, která ve voze nebyla. Nálož byla podle kriminalistů odpálena na dálku. [celá zpráva]

Smrt čtyřiačtyřicetiletého novináře vyvolala šok i asociace s vraždou jiného bojovníka proti korupci, žurnalisty Heorhije Gongadzeho, která otřásla zemí. Oba zavraždění novináři pracovali ve stejném deníku.

Stovky lidí se při pátečním obřadu v Kyjevě se Šeremetem naposledy rozloučily. Vlastní pohřeb se má konat v sobotu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Lidé procházejí kolem otevřené rakve s tělem zavražděného novináře Pavla Šeremeta

Šeremet byl v 90. letech v běloruské vlasti odsouzen za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka. Před pronásledováním uprchl do Ruska, kde se stal hvězdou televizních obrazovek. Posledních pět let pracoval na Ukrajině, kde podporoval reformy a tepal do korupce, oligarchů a dalších zlořádů. Býval také velkým přítelem ruského opozičního politika Borise Němcova, loni zavražděného v Moskvě.

Po novinářově vraždě ukrajinští politici v čele s prezidentem Petrem Porošenkem naznačili možnost "cizích zájmů" v tomto pokusu o destabilizaci poměrů v zemi, Kreml na oplátku vyjádřil znepokojení nad vraždou ruského občana. Kromě "ruské" a "běloruské" stopy se v médiích spekulovalo i o tom, že se Šeremet mohl znelíbit i ukrajinským nacionalistům či dokonce lidem z Porošenkova okolí svým odhalováním korupčních vazeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám