Hlavní obsah

Turci po puči hledají ztracené lodě svého námořnictva

Ankara

Turecké letectvo ve středu vyslalo bojové letouny F-16 nad Egejské moře. Ověřovalo zprávy, že se v řeckých vodách objevily lodě, které od pátečního pokusu o puč postrádá pobřežní stráž. S odkazem na armádní zdroje to uvedla agentura Reuters. Ankara ale popírá, že by jí nějaké lodě chyběly.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký bojový letoun F-16

Článek

Podle nepotvrzených zpráv postrádají turecké námořní síly hned několik plavidel, údajně až 14. Přestala se hlásit po pátečním pokusu o státní převrat. Ankara to ale popírá.

Nejmenovaný zdroj také řekl britskému listu The Times, že zmizel i velitel tureckého námořnictva admirál Veysel Kosele. Místní média spekulují, že nemusel být mezi pučisty, ale mohl být zajat.

Zmizelé lodě by podle zdrojů mohly být v Egejském, ale možná i v Černém moři. Panuje podezření, že by se přinejmenším některé z nich mohly vydat do Řecka.

Do této sousední země se po nezdařeném puči v sobotu vydalo osm armádních důstojníků v helikoptéře, aby tam požádali o azyl. Řecko se je ale chystá vydat zpět do Turecka, kde vláda pokračuje v represáliích a zatkla nebo vyloučila z úřadu víc než 50 000 lidí.

Zatčena a obviněna také byla také víc než čtvrtina generality. [celá zpráva]

Turecká vláda a bezpečnostní rada ve středu jedná o mimořádných opatřeních. Spekuluje se o vyhlášení výjimečného stavu a zvláštním tribunálu a vězení pro pučisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám