Hlavní obsah

Británie už Unii předsedat nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Velká Británie nebude předsedat Evropské unii, jak to uvádí harmonogram. Britská premiérka Theresa Mayová to podle agentury AP oznámila předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. Britové měli předsednictví převzít po Maltě v druhé polovině příštího roku.

Foto: ČTK/AP

Britská premiérka Theresa Mayová

Článek

Mayová hovořila s Tuskem v úterý po telefonu. „Předsedkyně vlády poznamenala, že by se Spojené království mělo vzdát střídavého předsednictví v Radě, v současnosti naplánovaného na druhou polovinu roku 2017. Poznamenala, že naší prioritou budou vyjednávání o opuštění Evropské unie,“ uvedl premiérčin mluvčí.

Šéf Evropské rady Tusk podle něj rozhodnutí přijal a ocenil, že je informován s předstihem.

Předsednictví v Radě každého půl roku drží jedna členská země. V současnosti Unii předsedá Slovensko, po něm tuto roli převezme Malta. Namísto Britů by pak podle agentury AFP mohli předsednictví převzít Belgičané, agentura Reuters však informovala, že to mají být Estonci, kteří měli přijít na řadu 1. ledna 2018, tedy hned po Britech.

Mayová s Merkelovou v Berlíně

Britská premiérka Mayová jednala ve středu v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Mluvčí německé vlády avizoval, že povedou obecné hovory o brexitu, nikoliv nějaké konkrétní předběžné jednání.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Britská premiérka Theresa Mayová s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně

Mayová dala už dřív najevo, že rozhodnutí odejít z EU formálně oznámí Evropské radě nejdřív za několik měsíců, čímž spustí dvouletou lhůtu na vyjednávání podle článku 50 smlouvy o fungování EU. Hlasy z Londýna většinou naznačují, že k tomu dojde nejdříve na začátku příštího roku. Mayová v Berlíně ve středu potvrdila, že to letos nebude.

Související téma:

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová

Reklama

Související články

Studentské výměny s Británií pokračují

Neomezené cestování napříč evropskými státy vidí čeští studenti, kteří bohatě využívají programů mezinárodních výměn, jako jednu z hlavních výhod Evropské...

Výběr článků

Načítám