Hlavní obsah

Novinář na Ukrajině zahynul při výbuchu v autě

Kyjev
Aktualizováno

Při výbuchu automobilu ve středu ráno zahynul v Kyjevě běloruský novinář a kritik běloruské a ruské vlády Pavlo Šeremet. Informoval o tom na svém webu list Ukrajinska pravda, pro kterou žurnalista pracoval. Podle vyjádření ukrajinského generálního prokurátora Jurije Lucenka šlo o vraždu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský novinář na Ukrajině zahynul při výbuchu v autěVideo: Reuters

 
Článek

Podle deníku vůz, jímž Šeremet jel z domova, explodoval v 07:45 místního času (06:45 SELČ) po ujetí několika desítek metrů.

Auto patřilo vedoucí pracovnici Ukrajinské pravdy Oleně Prytulové, která v něm však nebyla.

Smrt 44letého novináře, který byl úzce spojován s prozápadním vedením země, vyvolala odsuzující reakce. Prezident Petro Porošenko na svém facebookovém účtu napsal, že je touto strašlivou událostí šokován. Zároveň oznámil, že nařídil neprodlené vyšetření tohoto zločinu.

Foto: Profimedia.cz

Vůz ukrajinské policie. Ilustrační foto

Šeremet působil v rodném Bělorusku, založil opoziční webové stránky a za kritiku režimu prezidenta Alexandra Lukašenka byl v roce 1997 uvězněn. Později pracoval pro ruskou televizi ORT a jako uvaděč zpráv ve veřejnoprávní televizi Vremja. Před dvěma lety podal v Rusku výpověď na protest proti ruskému postoji vůči Ukrajině a přestěhoval se do Kyjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám