Hlavní obsah

Mayová poprvé promluvila v parlamentu, hájila britské jaderné zbraně

Aktualizováno

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí poprvé promluvila v parlamentu. Před poslanci hájila obnovu flotily čtyř ponorek s jadernými hlavicemi Trident, o níž se v pondělí pozdě večer hlasovalo. Podle ní by opuštění tohoto programu byla „obrovská nezodpovědnost“. Proti obnově programu vystoupil šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Její obhajoba nakonec slavila úspěch. Britský parlament obnovu zastarávající flotily ponorek schválil.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Theresa Mayová

Článek

„Nemůžeme si dovolit polevit na stráži,“ citovala britská BBC Mayovou, podle níž hrozby vůči Spojenému království stále existují. Podle ní by bylo nezodpovědné zbavit se „nejvyšší pojistky“ a schopnosti reagovat na hrozby ve světě, zvlášť když Británie nese odpovědnost i za bezpečnost svých spojenců. "Kdybychom se zbavili jaderných zbraní, zpět už je nezískáme," řekla.

Foto: Profimedia.cz

Britská ponorka třídy Vanguard se střelami Trident

Namítla také, že pozastavení programu nebylo jednohlasné. Odmítla rovněž kritiku, že je udržování flotily čtyř ponorek s jadernými hlavicemi příliš nákladné. Náhrada všech čtyř plavidel podle ní během 35 let jejich životnosti bude odpovídat jen 0,2 procenta britských státních výdajů ve stejném období. Premiérka nesouhlasí ani se zmenšováním flotily. "Neobětuji bezpečnost kvůli falešným úsporám," řekla.

Mayová rovněž uvedla, že je připravena jaderné zbraně použít, i kdyby to mělo znamenat smrt tisíců nevinných. "Odstrašení našich nepřátel spočívá v tom, že vědí, že jsme připraveni je (jaderné zbraně) použít," řekla.

Labouristé rozděleni

Podle šéfa labouristů Jeremyho Corbyna by Británie měla naopak rozhodnout o zrušení svého jaderného arzenálu. "Hrozba masovou vraždou není legitimní způsob, jak se chovat v mezinárodních vztazích," řekl Corbyn. Zdůraznil, že existence britského jaderného arzenálu nijak nezabránila vzestupu teroristické skupiny Islámský stát nebo v 90. letech válkám a válečným zločinům na Balkáně.

Corbynův postoj k jaderným zbraním však zpochybnil labouristický poslanec Neil Coyle. Podle BBC se tak ukazuje, že labouristé jsou v přístupu k britskému nukleárnímu arzenálu rozděleni.

Reklama

Výběr článků

Načítám