Hlavní obsah

Unie odsoudila turecký puč, úřady vyzvala ke zdrženlivosti

Ministři zahraničí zemí Evropské unie v pondělí odsoudili nedávný pokus o vojenský puč v Turecku, vyzvali ale zároveň k dodržování ústavnosti a zdůraznili význam vlády práva. Vyzvali také turecké úřady, policii a bezpečnostní síly ke zdrženlivosti. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) novinářům řekl, že i po neúspěšném puči je důležité, aby měl v Turecku každý nárok na spravedlivý soud.

Foto: Huseyin Aldemir, Reuters

Příslušníci speciální policejní jednotky před vojenskou leteckou akademií v Istanbulu

Článek

Závěry ministerské schůzky v zásadě shrnují postoje, které v pondělí dávali ministři států Unie najevo už při příchodu na svou pravidelnou schůzku. Nepodařený turecký puč z noci na sobotu byl hlavním tématem jednání.

Unie má podle Zaorálka zájem o dialog s Ankarou, a to včetně možných jednání lídrů zemí osmadvacítky či vrcholných představitelů unijních institucí.

Evropská unie musí situaci v Turecku pečlivě sledovat s ohledem na to, jaké následky potlačení vojenské vzpoury bude mít, míní Zaorálek. V reakci na pokus o puč totiž turecké úřady zahájily rozsáhlé zatýkání a v zemi se začalo mluvit o možnosti obnovit trest smrti.

Takový vývoj by byl podle českého ministra v rozporu se všemi principy, ze kterých dosud vztahy EU a dlouholetého kandidáta na členství v Unii vycházely.

Další spolupráce

Závěry schůzky, zveřejněné na internetu, také vyzývají Turecko k respektování lidských práv, zmiňují právo na spravedlivý proces pro každého a připomínají, že Evropa trest smrti odmítá.

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová už v pondělí dopoledne před novináři zdůraznila, že země, která má ve svém právním řádu trest smrti, nemůže být členem Unie. [celá zpráva]

Přijaté závěry připomínají, že Turecko je dlouholetým kandidátem na členství a pro EU klíčovým partnerem. Unie podle ministrů hodlá i nadále spolupracovat s demokratickým a stabilním Tureckem při řešení problémů, kterým společně čelí.

EU v pondělí proto uvítala společnou pozici tureckých politických stran na podporu demokracie v zemi. Je zásadní zajistit respekt k demokratickým institucím včetně zvolené vlády a tureckého parlamentu, uvedli unijní ministři v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám