Hlavní obsah

Ohroženého Erdogana nakonec spasila i nenáviděná média

Právo, mcm
Ankara

Novináři jsou jedním z terčů tureckého prezidenta. V zemi jsou také omezovány aktivity sociálních sítí. Přesto právě médiím vděčí prezident podle deníku Die Welt za to, že se udržel u moci.

Foto: ČTK/AP

Erdogan se v pátek v době probíhajícího puče objevil v živém vysílání turecké televize díky mobilní aplikaci a vyzval obyvatele k odporu proti vzbouřencům.

Článek

Ještě předtím, než se zprávy o puči objevily v televizi a v agenturách, vyrojily se na sítích záběry tanků obsazujících mosty přes Bospor. Puč a boj proti němu tak bylo na řadě míst možné sledovat doslova v přímém přenosu.

Vojáci sice obsadili vládní televizi TRT a vynutili si vstup do provládních zpravodajských agentur, Twitter i Facebook spolu s řadou dalších médií však zůstaly mimo jejich dosah.

Díky Twitteru se mohl Erdogan z dovolené už hodinu po oznámení převratu obrátit na své přívržence s výzvou, aby vyšli do ulic a obsazovali letiště. Táž výzva se pak šířila dál po Twitteru i z tlampačů na minaretech mešit.

BEZ KOMENTÁŘE: Erdoganovi stoupenci vyslyšeli prezidenta a vyšli do ulic. V Istanbulu na jednom z mostů přes Bospor na ně vzbouření vojáci stříleli (záběry z pátku 15. července)Video: Reuters/AP

Krátce poté se díky iPhonové aplikaci Facetime dostal prezident i do živého vysílání televize CNN Türk. Moderátorka držela do kamer svůj mobil, z jehož obrazovky prezident vyzýval Turky, aby se postavili na odpor proti pučistům.

I když cukavý a rozpixelovaný obraz Erdogana na malé obrazovce mobilu za mnoho nestál, dosáhl mediálního účinku. Navíc ho nešlo přerušit jako telefonní linku ani nebylo možné na jeho základě určit polohu mluvícího.

Účinný nástroj mobilizace lidí

Povstalci zjistili svou chybu příliš pozdě a vojáky do redakce televize vyslali až několik hodin poté. Vysílání CNN Türk přes kabel i satelit bylo přitom dočasně přerušeno, ale i pak se šířila Erdoganova výzva přes Livestream na webu a přes Facebook.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pučisté v sobotu krátce po půlnoci dočasně obsadili budovu televize CNN TürkVideo: Reuters

Tato sociální síť byla dosud spolu s YouTube a Twitterem terčem Erdoganových kritik i vládních blokád. O blokádu sítí se pokusili i pučisté, ale i když dočasně narušili jejich provoz, nepodařilo se jim přerušit je. Provládní síly tak měly nástroje k mobilizaci lidí.

Přes služby jako Periscope a Live-Video bylo možné sledovat, jaký účinek mají Erdoganovy výzvy: do ulic vyrazily desítky tisíc lidí, kteří se snažili odzbrojit vojáky a obsadit klíčové body.

Foto: Reuters

Stoupenec tureckého prezidenta před tankem na letišti v Istanbulu

Foto: Stringer, Reuters

Turečtí vojáci, kteří se účastnili pokusu o převrat, obklopení davem stoupenců prezidenta Erdogana u jednoho z mostů přes Bospor v Istanbulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vzbouření vojáci se po krátkém obsazení státní televize TRT vzdali policistům. Záběry ze soboty 16. červenceVideo: Reuters

Bylo jasně vidět, že zákaz vycházení vyhlášený pučisty se minul účinkem. Erdoganovo letadlo přistálo v Istanbulu až poté, co bylo ze záběrů jasné, že vojáci na letišti jsou buď odzbrojeni, nebo se museli stáhnout.

Turecký pokus o puč tak názorně ukázal, že bez úplné kontroly nad všemi médii pučisté ztroskotali. Dosáhnout jí byl však kvůli sociálním sítím skoro nemožný úkol.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Reklama

Výběr článků

Načítám